spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

10 yılda 6 bin pilota ihtiyaç var

Seçtiklerimiz

Pilotluk mesleği hem ekonomik hem de sosyal açıdan nitelikli bir meslek olması nedeniyle öğrencilere cazip geliyor. Türkiye’de yaklaşık 750 yabancı pilot ile birlikte 5 bine yakın pilot görev yapıyor. Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yabancı pilot istihdamını kısıtlayıcı kurallar getirmesi ve Türkiye’nin havacılık sektöründeki 2023 hedefl eriyle sektördeki pilot ihtiyacı büyüyor. Havayolları’nın verdiği uçak siparişlerini göz önünde bulundurulduğunda sisteme önümüzdeki 25 yılda yaklaşık 350 adet uçağın gireceği tahmin ediliyor. Türkiye’ye son yıllarda ciddi bir iş jeti girişi var. Hava kargo,yangın söndürme ve hava ambulans gibi uçaklar da çoğalıyor. Silahlı Kuvvetlerden emeklilik veya istifa yoluyla ayrılan yıllık yaklaşık 100 pilotu da eklediğimizde Türkiye’nin 2023 yılına kadar yaklaşık 6 bin pilot ve kabin memuru açığı doğuyor. Açığı gören yatırımcılar özel uçuş okulları açıyor. Üniversiteler kendi bünyelerinde havacılık eğitim bölümleri kuruyor. Öğrenciler havacılık eğitim okullarına giderek daha fazla ilgi gösteriyor.

Özyeğin ilk mezunlarını verecek

Türkiye’de halihazırda 3 üniversite; Özyeğin Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Havayolu Nakliye Pilot Lisansı (ATPL) seviyesinde pilot eğitimi veriyor. Yükseköğretim kurumları (YÖK) dışında 10 uçuş okulu da Havayolu Nakliye Pilot Lisansı veriyor. Bu uçuş okullarının kapasiteleri ortalama 400 pilot. Bu yükseköğretim kurumlarından 2023 yılına kadar bin 760 öğrenci mezun olacak.

Havacılık sektörünün cazibesiyle ilgi odağı haline gelen uçuş okularının fiyatları da yükseliyor. Bundan 7-8 sene önce 20 bin euro civarında olan pilot eğitim ücretileri bugün 50 bin eurolara kadar çıkıyor. Özyeğin Üniversitesi’nde 2013-14 akademik yılında pilot eğitimi 29 bin 106 lira. Buna 27 bin euro tutarındaki ücreti ekleniyor. Tarkim Havacılık eğitimlerini almak isteyen bir pilot adayı için ATPL Frozen (A) Lisans eğitim ücreti ise 51 bin euro. Üniversitelerin bünyesinde kurulan programlardan bir tanesi Özyeğin Üniversitesi Pilot Eğitimi Lisans Programı. Uçuş organizasyon (FTO) yetkisini 2012 yılında aldı. İlk pilot adayı öğrencilerini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında kabul etti. İlk mezunlarını 2015-2016 eğitim öğretim yılının sonunda verecek. Program, 4 yıllık ve eğitim dil yüzde 100 İngilizce. Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hatice Küçükönal, “Teorik uçuş, akademik ve seçmeli derslerimiz Özyeğin Üniversitesi Pilot Eğitimi Bölümü akademik kadromuz tarafından veriliyor. Uçuş eğitimlerimizi gerçekleştirdiğimiz Eğitim İşbirliği Protokolü çerçevesinde Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu (AYJET) tarafından sağlanıyor. Pilot Eğitimi Lisans Programı olarak 2012-2013 ve 2013-2014 eğitim öğretim yıllarında toplamda 102 öğrencimizi kabul ettik. Gelecek yıl ise 42 öğrencimiz uçuş eğitimlerine başlayacak” dedi.

Ege Havacılık’tan 5 milyon yatırım

Ege Havacılık uçuş okulu 2009 yılında yaklaşık 1 milyon lira yatırımla kurulmuş bir okul. SHGM’den eğitim yetkilerini 2010 yılında aldı. Ancak ağustos 2012 ayında Ege Havacılık ANTMOS şirketler grubunca devir alındı. Ege Havacılık Genel Müdürü Sertan TAŞ, “Yatırım miktarımız bu devirle birlikte yaklaşık 4 milyon lira daha arttırıldı. Bu yatırım programıyla 4 adet tek motorlu eğitim uçağı ve 1 adet çift motorlu eğitim uçağı alındı. Teknik bakım ve servis hizmetleri için yeni araçlar sağlandı. Eğitim gören 15 öğrencimiz var. Bu sayı daha da artacaktır. Şu anda okul olarak PPL yani Hususi Pilot Lisans Eğitimi, gece uçuş eğitimi, pilot in Command uçuşları ve çok motor eğitim uçuşları yapmaktayız” diye konuştu.

Havada hangi lisans ne işe yarıyor?

Özel Pilot Lisansı (PPL). PPL, hobi olarak pilotluk yapmak isteyenlere yönelik lisans türüdür. Ticari uçuş ile havayolu pilotluğu aynı şey değildir. Birbirine karıştırılır. Ticari uçuş pilotluğu için Ticari Pilot Lisansı (CPL) gerekiyor. CPL, uçuş yaparak bu işten profesyonelce para kazanmak isteyenlere yönelik pilotaj eğitimi. Bunların lisans yetkileri iş jetlerinde, air taxilerde vr ilaçlama uçaklarında yani genel havacılıkta kullanılan uçaklarla uçabiliyorlar. Bu lisans eğitimini alan pilotlar 5 bin 700 kg altında uçaklarda pilotluk yapabiliyorlar, CPL lisansı olanlar daha önce hava yollarında çalışabiliyordu. Ancak bu değişti. Bir kişi eğer hava yollarında pilot olarak çalışmak istiyorsa Havayolu Taşımacılık Pilot Lisansı (ATPL) alması gerekiyor. ATPL, en üst düzey pilotaj eğitimi türü olarak tanımlanıyor. ATLP lisansı başvurularına yoğun talep olduğu biliniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika