spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

11 Eylül’ün 13. yıldönümü törenle anıldı

Seçtiklerimiz

ABD’nin New York kentinde 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarında hayatını kaybedenler, saldırının 13. yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı.Başkan Barack Obama, El Kaide terör örgütünün gerçekleştirdiği 11 Eylül’ün bir gün öncesinde, IŞİD’le mücadele planını açıklarken, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın da IŞİD ile bağlantılı militanların Meksika sınırından ülkeye girmeyi planladıklarını içeren bir açıklamada bulunması, 11 Eylül anma etkinliklerinin IŞİD’in gölgesinde yapılmasına neden oldu.Şehir metrosunda ”şüpheli hareket ve paket” konusunda yapılan uyarıların artırıldığı dikkat çekerken, polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.Anıt alanındaki anma töreni, ilk uçağın Kuzey Kulesi’ni vurduğu an saat 08.46’da yapılan saygı duruşuyla başladı. Törende hayatını kaybeden 2 bin 753 kişinin isminin okundu.

Yıkılan İkiz Kulelerin bulunduğu alanda inşa edilen ve bu yıl mayıs ayında açılan 11 Eylül Müzesi’ndeki tören ise 08.30’da başladı.New York’ta 11 Eylül saldırılarının meydana geldiği alan dışında da anma töreni ve etkinlikleri gerçekleştirildi. Yıkılan Dünya Ticaret Merkezi yakınındaki Trinity Kilisesi 08.45’te çanlarını çaldı.İlerleyen saatlerde, New York şehri itfaiye müzesinde de bir tören yapılırken, Queens, Staten Island ve Brooklyn’de bölgelerinde akşam saatlerine kadar değişik anma törenleri planlandı.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen anıt alandaki tören sırasında, alana yakın bir yerde, Amerikan ve İsrail bayraklarını ayaklarına bağlayan küçük bir grubun protestosu, bazı vatandaşlarla protestocuların tartışmasına neden oldu. Protestoda kullanılan pankartlarda, ”Kanlı Obama”, ”11 Eylül için teşekkürler”, ”Allah günahkarlardan nefret eder” ifadeleri dikkat çekti.

Yıkılan Kuzey ve Güney Kulelerinin yerine yapılan Kuzey ve Güney Anıt Havuzlarının etrafı, sabahın erken saatlerinden itibaren terör  saldırılarında yakınlarını kaybeden aileler ile New York Polis Teşkilatı (NYPD) ve New York İtfaiye Teşkilatı (NYFD) mensuplarıyla doldu.Saldırılarda hayatını kaybedenlerin, yakınlarının resmi ve Amerikan bayraklarıyla izlediği törende, havuzların etrafındaki bronz kaplı plakalarda yakınlarının isimleri üzerilerine çiçekler ve Amerikan bayrağı bıraktı. Aileler gözleri yaşlı bir şekilde ellerinde 11 Eylül saldırılarında kaybettikleri yakınlarının fotoğrafları ve Amerikan bayraklarıyla töreni izlediler. Törene farklı ülkelerden itfaiye ve polis temsilcileri de katıldı.

Bu yıl değişiklikler dikkat çekti

"13. yıldönümü anma törenlerinde ”Sıfır Noktası” olarak anılan anıt alanda yapılan bazı değişiklikler dikkati çekti. 10 yıldan fazla bir süredir devam eden inşaat çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu görüldü.İslam karşıtlığını artıracağı gerekçesiyle sivil özgürlük savunucularından büyük tepki toplayan11 Eylül Müzesi bu yılın mayıs ayında hizmete girerken, anıt meydanın etrafındaki çitler de kaldırılmaya başlandı. ”Sıfır Noktası”nın, etrafındaki sokaklarla bağlantıları sağlanırken, 571 metre (bin 776 feet) yüksekliğe ulaşan Dünya Ticaret Merkezi Bir’in 2015 yılında açılması planlanıyor. Karşısında yapılan Dünya Ticaret Merkezi Dört’ün de bir kaç hafta içinde kiracılarını ağırlamaya başlayacağı bildirildi.11 Eylül 2001 Salı günü ABD’de dört yolcu uçağının ikisi New York’taki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerine, bir diğeri başkent Washington’da Pentagon’a çarptı. Dördüncü uçak da F-16’lar tarafından Pensilvanya kırsalında düşürülmüştü.

11 Eylül’ün etkileri

Uluslararası büyük bir "medeniyetler çatışması"na ve İslamafobya’ya zemin oluşturan 11 Eylül saldırıları,  eski Başkan George W. Bush tarafından, Afganistan ve Irak’ın işgaline gerekçe oluşturmuştu. Daha sonra, Başkan Bush’un ”Terörizmle Savaş Kampanyası” çerçevesinde kurulan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) yasadışı dinlemelerine başlamıştı.11Eylül saldırıları, başta ABD olmak üzere, batılı devletlerde Müslümanlar’a karşı işlenen nefret suçlarının artmasına da neden olmuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika