spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

19 Mayıs Üniversitesi 2 kişilik uçak yapacak

Seçtiklerimiz

Omü Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, basın mensuplarına, 19 Mayıs ilçesinde bulunan UZAYTEM’i gezdirdi.

Burada açıklamalarda bulunan Akan, UZAYTEM olarak Tuşaş Motor Sanayi A.Ş’ye (TEİ) ürettikleri İnsansız Hava Aracı’nı testlerden geçirdikten sonra teslim ettiklerini söyledi.

Üniversite olarak 2 kişilik genel havacılık uçağı yapmaya hazırlandıklarını belirten Prof. Dr. Akan, "UZAYTEM’de 2 kişilik genel havacılık uçağı yapacağız. Öğretim görevlilerimiz tasarım üzerinde çalışma yapıyor. Tasarım bittikten sonra imalat için Samsunlu sanayicilerle buluşacağız ve onların bu uçağa parça üretmesini sağlayacağız" dedi.

UZAYTEM’de pist inşaatını tamamladıklarını, ancak kule yapılması için çalışmaların devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Akan, "Kule inşatı da bittikten sonra ruhsat başvurusunda bulunacağız. Özel Pilot Lisansı eğitimlerini halen Çarşamba Hava Limanı’nda veriyoruz. Ayrıca sadece Özel Pilot Lisansı eğitimi değil, ticari ve havayolu pilotluğu lisansı eğitimi vermek için de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduk. UZAYTEM’de 7 eğitim uçağımız var. Bunun 4’ü kendi malımız, diğer 3’ü ise kiralık uçaklar. Uçak filomuz da çok iyi" diye konuştu.

Uçağın adı "Doğan" olacak

UZAYTEM öğretim görevlisi ve Proje Koordinatörü Cevat Sunol ise 2 kişilik genel havacılık uçağı yapmak için çalışmalara başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu uçak hem sportif olarak hem de uzun mesafede seyir için kullanılacak. Uçak tamamen kompozit malzemelerden oluşacak, ileri teknoloji ürünü olacak. Bu maksatla zaten bir kompozit atölyesi oluşturduk. Bu uçağı yapmaktaki amaçlarımızdan birisi etkin sanayi işbirlikleri kurmak. Bu uçağın teknik olarak yapımı bir başarıdır ama buradaki esas amacımız bu projenin çıktısı olan parçalarını Türkiye’deki sanayicilerle paylaşmak. Bu uçağın gelecek yıllarda seri üretiminde işbirliği yapmayı arzuluyoruz. Bu konuda Samsun Makine Mühendisleri Odası ile uzun zamandır görüşmelerimizi sürdürüyoruz."

"Doğan" adını verdikleri 2 kişilik genel havacılık uçağının tasarım çalışmasına başladıklarına işaret eden Sunol, "Bu uçağı özel pilot lisansına sahip pilotların kullanımına yönelik sportif ve seyehat amaçlı üreteceğiz. Yaklaşık menzili bin 500 kilometre olacak" ifadesini kullandı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika