spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

2 yıl sonra Schengen vizesi kalkabilir

Seçtiklerimiz

AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, şahsi görüşüne göre, Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılmasının iki yıl içinde mümkün olabileceğini söyledi. Alman Die Welt gazetesine konuşan Hahn, “Bana göre öngörülen koşullar yerine getirildiği takdirde, Schengen Bölgesi’ne seyahat eden Türk vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun iki yıl içinde kaldırılması mümkün” dedi.
 
Daha çalışmak gerekiyor
 
Hahn’ın iki yıl vurgusu Brüksel-Ankara arasında başlatılan geri kabul anlaşması ve vize liberalizasyonu sürecinde belirlenen hedefleri yansıtan bir içeriğe sahip. Türkiye’nin süreçte üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmesi halinde vize muafiyeti teknik olarak 2017 sonu 2018 başından itibaren devreye girebilir. Muafiyetin devreye sokulma tarihi büyük ölçüde Türkiye’nin şartları karşılama hızına bağlı olacak. Hahn, “Daha üzerinde çalışılması gereken çok nokta var. Örneğin sınır yönetimine işlerlik kazandırılması, biyometrik verileri içeren pasaportların dağıtımı ve AB ile sahte belgelerin ortaya çıkartılması konusunda işbirliği yapılması” dedi. Hahn tarafından sıralanan şartlar AB ile Türkiye’nin üzerinde anlaştığı “yol haritasının” unsurları arasında yer alıyor.

 

Hahn’ın yaptığı açıklamalarda dikkat çeken bir noktayı da “Türkiye ne yazık ki, şu anda Avrupa’ya doğru ilerlemiyor” vurgusu oluşturdu.

 

AB ile Türkiye arasındaki “vize muafiyeti süreci” 2013’te başlatıldı. AB Komisyonu geçen yıl ekim ayında açıkladığı ilk değerlendirme raporunda Ankara’ya geçer not verdi. Raporda çizilen tablo, eksiklere rağmen genel hatlarıyla olumluydu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika