spot_img
spot_imgspot_img
21.8 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

3.Havalimanı’nda kuşlar için mobil çözüm

Seçtiklerimiz

Uçaklara çarparak milyonlarca lira zarara neden olan kuşlarla mücadele kapsamında 2 adet mobil kuş kovma cihazı hizmete alındı. Kuşların hareketlerini izlemek ve önceden bilgi sahibi olmak için oluşturulan kuş izleme radarı ise yapımı devam eden 3’üncü havalimanına kuruldu.

Atatürk Havalimanı’nda iniş-kalkış yapan uçaklar için kuş sürüleri zaman zaman tehlikeye yol açıyor. Uçaklara çarparak milyonlarca lira zarara neden olan kuşları kaçırmak için kurulan yeni sistemle, sirenle kaçırma tekniğine son verilmesi amaçlanıyor.

Bir süre önce alınması düşünülen insan kulağının duymayacağı ultrasonik ses yayma özelliğine sahip 68 kuş kovma cihazı ihalesi iptal edilmişti. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) kuşlarla mücadele için 2 mobil kuş kovma cihazı alınmasıyla ilgili yeni bir ihaleye çıktı.

İnsan kulağının duymayacağı ultrasonik ses çıkaran kuş kovma cihazları, Atatürk Havalimanı’nda kuş sürülerinin görüldüğü alana gönderilecek. Daha önce de Atatürk Havalimanı’nda pist başlarına ve kenarlarına yerleştirilen ultrasonik cihazlar denemenin başarılı olmadığı gerekçesiyle uygulamadan kaldırılmıştı.

İLK RADAR 3’ÜNCÜ HAVALİMANINA YERLEŞTİRİLDİ

DHMİ geliştirdiği ilk kuş izleme radarını 3’üncü havalimanına kurdu. Kuş izleme radarı kuşların göç zamanlarını, hangi kuşlar ne zaman göç ediyor, nerelerden geçiyor ve sayısına kadar bilgi toplayıp arşivliyor.

DHMİ bu nedenle yapımı devam eden 3’üncü havalimanında kuş göçlerini ve kuşların hareketlerini izlemek ve önceden bilgi sahibi olmak için ilk kuş izleme radarını kurdu. Türk hava sahasında uçakların geçtiği bölgelere kurularak olan radarla Türkiye’nin kuş göçü haritası çıkarılması planlanıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika