spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

AB, hava trafiği anlaşmaları için zemin arıyor

Seçtiklerimiz

Avrupa Birliği, Türkiye, Körfez ve Asya ülkeleri ile hava trafiği anlaşmaları için zemin arıyor.
 
Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Türkiye ve Güneydoğu Asya’daki ülkelerle hava trafiği anlaşmaları yaparak havayolu şirketlerine destek sağlaması için Avrupa Komisyonu’na yeşil ışık yaktı.
 
AB’nin gayrı safi yurt içi hasılasına (GSYH) 110 milyar euro (123 milyar dolar) katkı veren Avrupa havacılık sektörü, Emirates, Etihad Havayolları ve Katar Havayolları’nın son zamanlarda gösterdiği hızlı genişleme ve trafik akışının Asya’ya yönelmesinden zarar gördü.
 
Komisyon, Aralık ayında üye ülkelerden Çin, Türkiye, BAE, Kuveyt ve Katar gibi ülkelerle hava ulaşımı anlaşmaları yapılması için yetki vermelerini istedi.
 
Son dönemlerde hükümetler tarafından çift taraflı olarak sıklıkla yapılan bu anlaşmalar yabancı havayollarının AB’de nereye ve hangi sıklıkta uçacağını ve aynı şekilde AB havayollarının nereye ve hangi sıklıkta uçacağını belirliyor.
 
Komisyon, anlaşmanın Avrupalı havayollarına özellikle Körfez ve Türkiye gibi dünyanın en hızlı büyüyen havacılık pazarlarına daha fazla erişim izni vermesini ve milyarlarca euroluk ekonomik getiri sağlamasını umut ediyor.
 
AB Ulaşım Komiseri Violeta Bulc, "Uzlaşma sağlandığında bu anlaşmalar bütün havacılık sektörüne yeni iş imkanları, yeni rotalar ve yolcular için daha iyi fiyatlar sunarken, firmalarımıza adil bir rekabet ortamı yaratacak" dedi.
 
Özellikle Lufthansa ve Air France ile beraber bazı ABD havayolu şirketleri, Körfez havayolu firmalarının adil olmayan bir şekilde devlet sübvansiyonları aldıklarını söylerken, bu iddialar Körfez şirketleri tarafından reddedildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika