spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

ABD’li yetkililer düşen uçak için Rusya’yı suçluyor

Seçtiklerimiz

ABD, Rusya’nın Ukrayna parmağı olabileceğine dair sinyaller vermesi üzerine bu açıklamaları boşa çıkarmak için bu detayları paylaştı.

Yetkililer fotoğraf, sosyal medya ve Ukrayna’daki ayrılıkçıların gerçekleştirdiği telefon konuşmalarından yapılan alıntıları sunarak, ayrılıkçıların kontrolü altında bulunan bölgeden ateşlenen SA-11 füze savar silahla uçağın düşürülerek 298 kişinin öldürüldüğünü iddia etti.

Fakat kanıtlar her ne kadar daha detaylı olsa da Rusya’nın olaya dahil olduğunu daha kesin bir dille ifade etmedi. Yetkililer hala kanıt aramaya devam ettiklerini söyleyerek önümüzdeki günlerde daha fazla kanıt sunabileceklerini belirtti.

Diğer ABD’li yetkililer ise Rusya’nın konuyla ilgisi bulunduğunu biraz daha katı bir dille açıklıyorlar. Dün yapılan açıklamalar istihbaratın fıtratında bulunan "dikkatli konuşma" tedbirlerini yansıtıyor.

Üst düzey ABD’li istihbarat yetkililerinden bir tanesi "Rusya tarafından yaratılan şartlar altında Doğu Ukrayna’dan bir SA-11’in ateşlendiğine dair güçlü kanıtlar var" dedi.

Yetkililer ayrıca son dönemlerde Rusya’dan Ukrayna’ya daha fazla silah akışının gerçekleştiğini, Rusların ayrılıkçılara uçaksavar ve diğer silahlarla ilgili askeri eğitim verdiğini ve ayrılıkçıların çatışmalar başladığından bu yana bir düzineden daha fazla helikopter veya uçan araç düşürdüğünü belirtti.

Salı günü yapılan toplantıda yer almayan bazı ABD’li yetkililer ise radarlarının ve uzayda bulunan izleme sistemlerinin Doğu Ukrayna’dan ateşlenen füzeyi ateşlenme anından Malezya uçağı yakınlarında patlayana kadar izlediklerini söyledi. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika