spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

ABD’nin uçuş güvenliği istekleri bıktırdı

Seçtiklerimiz

Yolcu memnuniyetini artırmak isteyen havalimanı işletmecileri, son derece lüks yolcu dinlenme salonları, alış-veriş mağazaları ve cafe-restoranlarla uçuş öncesi en mükemmel ortamı oluşturmak için elinden geleni yapıyor. Ancak, yoğun güvenlik tedbirleri, yolcuları sevindiren ayrıcalıklı hizmetleri gölgede bırakıyor. Çeşitli olaylar bahane edilerek artırılan güvenlik uygulamaları yolcuları çileden çıkarmakla kalmıyor, çoğu zaman görevlilerle sert tartışmaların yaşanmasına neden oluyor.

Türkiye’nin yanı sıra başta ABD olmak üzere İngiltere, İsrail ve Kanada uçuşlarında ek güvenlik tedbiri uygulanıyor. Özellikle ABD, Ortadoğu’daki gerginliği gerekçe gösterip ülkesine gerçekleştirilen uçuşlarda güvenliğin en üst düzeye çıkarılmasını istiyor. Bu durum da uçuşları çileye dönüştürüyor.

ABD’ye rest çektiler!

ABD’nin bitmek bilmeyen istekleri ülke sivil havacılık otoritelerini de bezdirdi. Geçen hafta bir Avrupa başkentinde düzenlenen, ‘Uluslararası Sivil Havacılık Örgütleri Güvenlik Toplantısı’nda bir araya gelen 45 ülke temsilcisi, duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Yolcu bilgilerinin önceden iletilmesinin yanı sıra ek güvenlik uygulamalarının ABD uçuşlarında ciddi rahatsızlık oluşturduğuna dikkat çeken temsilciler, yolcuların yaşam alanlarındaki konforu ortadan kaldıracak tedbirlerin uygulanmasından vazgeçilmesini istedi. Ülke sivil havacılık otoriteleri ile sektör temsilcilerinin şikâyetlerini dinleyen ABD heyeti ise talepleri dikkate alacaklarını söyledi.

Temmuzun ilk haftasında başlatılan uygulamayla, ABD ve İngiltere’ye uçan yolcuların elektronik eşyaları özel denetimden geçiriliyor. Yolcuların en az yüzde 15’inde gerçekleştirilen kontrollerde, cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi her türlü elektronik eşya, ‘muhafazasından ve bağlantı kablolarından ayrılarak’ x-ray’den geçiriliyor ve çalışır durumda olup olmadığı kontrol ediliyor. Denetimleri yeterli bulmayan ABD, kontrollerin tüm uçuşlarda ve her yolcu için yapılmasını istiyor.

Tarih sohbetleri başlıyor

AnadoluJet’in yeni projesi, ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’, 15 Ekim Çarşamba günü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde düzenlenecek söyleşiyle başlıyor. Tarihçi-yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla gerçekleştirilecek proje, Çanakkale’nin ardından Ankara, Trabzon, Kayseri, Konya ve Samsun’da yerel halk ve üniversite öğrencileriyle buluşacak.

Borajet Ankara’ya uçacak

Borajet Havayolları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Ankara’ya sefer başlatıyor. Pervaneli uçaklardan vazgeçerek filosunu Brezilya yapımı Embraer 190 tipi uçaklarla yenileyen şirket, 26 Ekim’de İstanbul’dan Ankara’ya ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Uçuşlar her gün düzenlenecek.

ABD uçuşlarında ebola krizi

Liberya’dan ABD’ye uçtuktan sonra hastalanan Duncan’ın durumu, yaklaşık 4 bin kişinin eboladan öldüğü Batı Afrika’dan daha fazla kişinin, aynı yolla ülkeye giriş yaparak, virüsü kıta dışına çıkarabileceği endişelerini yeniden gündeme getirdi. Bu yüzden beş havalimanında Batı Afrika’dan gelen yolcuların ‘yüksek ateş kontrolünden’ geçirilmesi kararı alındı. Tarama, New York’un John F. Kennedy Havaalanı’nda başlatılırken, Newark Liberty, Washington Dulles, Chicago O’Hare ve Hartsfield-Jackson Atlanta’da uygulamaya devam edilecek.

Atlasjet 5 bin kişiyi ücretsiz uçurdu

Türkiye ile Kazakistan arasında sekiz yıldan bu yana tarifesiz sefer düzenleyen Atlasjet Havayolları, 2 Temmuz’da iflasını açıklayan Gülnur Tur’un 5 bin Kazakistanlı yolcusunu ücretsiz taşıdı. Organizasyon, şirkete 3 milyon 200 bin dolar maliyet getirdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika