spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Airbus A400M’ler gecikecek

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin havadan nakliye ihtiyacını karşılamak üzere Airbus Defence&Space firmasından tedarik ettiği ve sözleşme gereği bu yıl alınması gereken iki adet A400M uçağının teslimatlarında projede uçağın geliştirilmesi sırasında karşılaşılan motor ve entegrasyon sorunları nedeniyle ciddi gecikmeler yaşanması bekleniyor. A400M uçağı geçen sene dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı bir törende Türkiye’ye teslim edilmişti.
 
Ayrıca, Airbus firmasının teslimatlarla ilgili taahhüt ettiği bir takvimin de sözkonusu olmadığı belirtiliyor. Türkiye, Avrupa Müşterek Silahlanma ve İşbirliği Teşkilatı (OCCAR) ile ana yüklenici Airbus Defence & Space ile 2003’te imzaladığı geliştirme ve tedarik sözleşmesi kapsamında TSK’nın nakliye uçağı ihtiyacını karşılamak üzere 10 adet A400M uçağı almaya karar vermişti.
 
2 TANESİ BU YIL
Bu kapsamda Türkiye’nin 2018 yılı sonuna kadar alacağı 10 A400M’den ilki geçen yıl Nisan’da, ikincisi de Aralık ayında teslim edilmişti ve bu uçakların tesliminde de gecikmeler yaşanmıştı. Sözleşmede öngörülen takvim gereğince Türkiye’ye bu yıl 2 adet A400M uçağının daha teslim edilmesi gerekiyor. Ancak Reuters’ın savunma sanayi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, mevcut durumda üçüncü uçağın tesliminde iki aylık bir gecikme yaşanırken, dördüncü uçağın da sözleşmede öngörülen Nisan ayı yerine "yıl sonuna kadar" teslimatı bekleniyor.

Sözleşmeler uyarınca uçakların tesliminin ardından gecikme cezaları sözkonusu olacak ve Airbus firmasından gecikme cezaları tahsil edilecek.

 

Konuyla ilgili Reuters’e bilgi veren yetkili, "Gecikilen gün sayısı ile bağlantılı olarak ceza oranı değişiklik gösterecek, dolayısıyla mevcut durumda teslimatlar devam ettiğinden toplam ceza tutarının ne olacağı netlik kazanmadı. Ancak ceza yerine firmadan mal ve hizmet de alınabilir, bu nedenle bu aşamada bir ceza tutarı belirlenmesi uygun görülmüyor" dedi.

 

Konuyla ilgili olarak Airbus’ın savunma sektöründeki faaliyetlerinden sorumlu biriminin sözcüsü ise "Şu anda A400M’lerin üretimi konusunu tüm müşterilerimizle görüşüyoruz ve o görüşmeler tamamlandığında bu konuda detaylı açıklama yapacağız" dedi.
 
Geçen sene düzenlenen devlet töreninden sonra A400M’ler Türkiye’ye teslim edilmişti. Uçağın teslim törenine Abdullah Gül katılmıştı.
 
YENİ TESLİMAT TARİHİ


Airbus firması, A400M projesinde uçağın geliştirilmesi sırasında karşılaşılan motor ve entegrasyon sorunları nedeniyle sadece Türkiye’ye değil, diğer ülkelere de teslimatlarda gecikmeler yaşadı. Türkiye gibi Almanya da gecikmelerden şikayetçi olurken, Airbus firması Ocak ayında projeyi yürüten yönetim kadrosunda ciddi değişiklikler yapmak zorunda kaldı.

 

Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve İspanya’nın da yer aldığı projede ana yüklenici olan Airbus Defence&Space yönetimi yine Ocak ayında gecikmelerin ardından 2015 için yeni bir teslimat takvimi açıklanacağını da duyurdu.
 
Savunma sanayi yetkilileri ise projedeki gecikmelerin önlenmesi ile ilgili olarak, programı üye ülkeler adına yürüten ve merkezi Toulouse’da bulunan Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı (OCCAR) ve Airbus Defence&Space firması ile çalışmalar yürütüldüğünü belirtirken, "bu çalışmaların henüz neticelendirilmediğini" de kaydetti. "Çalışmalar devam ettiği için şu an sözleşmenin yenilenmesi gündemde değil" diyen yetkili, "Takvime ilişkin olarak da çalışmalar devam ediyor, ancak Airbus firması tarafından taahhüt edilen bir takvim söz konusu değil. Planlamalara ilişkin olarak gerek OCCAR, gerekse üye ülkeler bilgilendirildi. Herhangi bir taahhüt verilmemekle birlikte 2015 yılı içerisinde iki uçağımızın da (3. ve 4. uçakların) teslimatı, teslimat sürecinde herhangi bir sorun çıkmaması halinde bekleniyor" dedi.
 
MİLYONLARCA EURO GİTTİ


Airbus Group, Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, A400M uçağının tesliminde yaşanan gecikmeler nedeniyle 551 milyon euro karşılık ayırmak zorunda kaldığını açıklamıştı.

 

Sanayi yetkilileri Airbus’un bu yıl 14 nakliye uçağı üretmeyi planladığını ve Türkiye’ye teslim edilmesi planlanan iki uçağın da bu grup içinde yer aldığını belirtirken, yıl ortasında yapılacak test uçuşlarının sonucuna bağlı olarak dört ekstra uçak üretimini daha gündemine alabileceğini belirtiyor. Ancak Türkiye’nin bu yıl iki uçaktan fazla alması beklenmiyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika