spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Airbus’tan 12.7 milyon Euro tazminat talep etti

Seçtiklerimiz

Avrupa’nın ortak askeri nakliye uçağı olan ve Airbus Military şirketince üretilen A400M’de yaşanan gecikmeler Airbus’a oldukça pahalıya patlayacak. Bu uçak için 53 adetle en fazla siparişi veren Almanya, teslimatlarda yaşanan gecikme yüzünden Airbus’tan resmen tazminat talep etti.
 
Almanya’nın, gecikme için tazminat istediği, Alman Yeşiller Partisi milletvekili Tobias Lindner’in konu ile ilgili sorusuna Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in verdiği cevapla ortaya çıktı. Buna göre Airbus, gecikecek her uçak için Almanya’ya 12.7 milyon Euro tazminat ödeyecek. Almanya ile yapılan anlaşma gereği  uçağın geciktiği gün başına Airbus’ın tazminat ödemesi kararlaştırılmıştı. 
 
1 MİLYAR EURO’LUK EKSTRA MALİYET
 
Airbus, yıl sonuna kadar Almanya’ya 5 adet teslimat yapabileceğini açıklarken, A400M’deki gecikmenin Airbus’a toplamda 1 milyar Euro’luk fatura çıkarması bekleniyor. A400M aralarında Türkiye’nin de olduğu 9 ülkeden 174 adet sipariş aldı. Türkiye, ana yüklenici Airbus Defence&Space ile 2003’te imzaladığı geliştirme ve tedarik sözleşmesi kapsamında TSK’nın nakliye uçağı ihtiyacını karşılamak üzere 10 adet A400M uçağı almaya karar vermişti.
 
TÜRKİYE’NİN UÇAKLARI DA GECİKECEK
 
Bu kapsamda Türkiye’nin 2018 yılı sonuna kadar alacağı 10 A400M’den ilk ikisi 2014’te teslim edilmişti; diğer ikisinin ise 2015’te teslim edilmesi öngörülüyordu. Ancak Türkiye’ye teslim edilecek uçaklardan birisinin, geçen yıl mayıs ayında ilk uçuş testi sırasında düşmesinin ardından teslimatlar planlandığı şekilde gerçekleşemedi. A400M Sözleşmesi’ne göre, 2016 yılının nisan ve haziran ayında olmak üzere iki adet uçağın Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi gerekiyordu ancak bu da gerçekleşmedi. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika