spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Antalya’da pilotlara lazer tacizi

Seçtiklerimiz

HAVA güvenliğini tehdit eden kişilerle ilgili resmi şikâyetler Antalya Valiliği ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ulaştırılırken, Uluslararası Lazer Birliği (International Laser Display Association), hava araçlarına lazer tutulmasının ciddi tehlike oluşturduğunu açıkladı.

YASAKLAMA GETİRİLSİN
Güçlü lazer kalemlerinin kontrolsüz ve amacı dışında satılması bu tür problemlerin ortaya çıktığını kaydeden Uluslararası Lazer Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Olga Eser, “Lazer kalemleri satın alan kitlenin şaka ve eğlence amacıyla hava araçlarına lazer tutması büyük tehlike yaratıyor. Bu tehlikenin ortadan kaldırılması için kalem lazerlerin oyuncak olmadığının anlatılarak 18 yaşından küçüklere kalem lazer satışının yasaklanması gerekiyor” dedi.

DÜNYANIN GÜNDEMİNDE
Avrupa ve Amerika’da kalem lazer kullanımı konusunda çok ciddi tedbirler alındığını vurgulayan Eser, “Geçtiğimiz yaz, Amerika’da lazer kalemle uçak ve helikopter takibi yaptığı tespit edilen bir genç, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Almanya İçişleri Bakanlığı ise lazer kalemlerin silah olarak sınıflandırmasını gündeme taşıdı. Bu konunun ülkemizde de ciddi şekilde ele alınmalı” diye konuştu.

AYRIM YAPILMALI
Antalya hava sahası içinde yaşanan şikâyetlerle ilgili Antalya Havalimanı’ndan sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz’la bir araya geldiklerini kaydeden Eser şöyle dedi: “Genellikle pilotların şikâyetleri üzerine hazırlanan 69 tutanakta hava araçlarının nasıl bir tehlike içine sokulduğu ayrıntıları ile anlatılmış. Bu şikâyetler dikkate alınarak iki ayrı amaca hizmet eden şov lazer ve kalem lazerler arasındaki ayrım bireyler ve yetkililer tarafından anlaşılmalı ve her ikisinin satışı ve kullanımında gerekli tedbirler alınarak, profesyonel uygulamalar devreye sokulmalıdır.

UYARI İBARESİ BULUNMALI
Lazerin kullanımı esnasında dikkat etmemiz gereken noktaların başında ise; insanlara doğrultmamak, küçük çocuklara oyuncak olarak alınmaması ve yansıtıcı yüzeylere tutulmaması gerekmektedir. ABD’de de lazer kalemlerin yasalara göre satışı 5 mW (milliwatt) ve Birleşik Krallıkta 1 mW kadar serbest tutuluyor. Genele bakıldığında bir 5 mW lazer kalem gücü bir noktayı işaretlemek için yeterli bir güçtür ve aynı zamanda bu güçte lazer kalemlerin göze zarar vermez. Güçlü lazer kalemlerin üzerinde uyarıcı mesaj taşıyan kalıcı etiket olarak uçaklara tutulmaz ibaresi ve lazer sınıfının bulunması gerekiyor.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika