spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Askerlik ve pilotluk benim yaşam tarzım

Seçtiklerimiz

Sizi Türkiye’nin ilk akrotim kadın pilotu ile tanıştırmak isterim: Binbaşı Esra Özatay. 21 yıldır Türk Hava Kuvvetleri’nde. Jet pilotu. Evli. İki oğlu var. Her sabah oğullarını öpüp koklayıp Konya Jet Üssü’ne uçağını uçurmaya geliyor. Binbaşı Esra Özatay hikayesini ilk defa SÖZCÜ’ye anlattı.

 

– Nereden bulaştı bu virüs size, havacılık aşkınız nasıl start verdi ? Ben lise son sınıfa geçerken Hava Harp Okulu’na ilk defa kız öğrencileri de almaya başlamışlardı. 1992 senesi , İstanbul’da okuyordum o zamanda . Bunu öğrenir öğrenmez karar verdim Hava Harp Okulu’na girmeye.

 

SAVAŞ JETLERİ ONA EMANET

Bin­ba­şı Es­ra Öza­tay, 21 sene ön­ce Ha­va Kuv­vet­le­ri­’ne ka­tıl­dı. Hep F5 sa­vaş uçak­la­rıy­la uç­tu. 2 se­ne ön­ce de gö­rev yap­tı­ğı fi­lo­ya atan­dı… Es­ra Bin­ba­şı, “Her gün da­ha iyi­si­ni yap­mak için ça­lı­şı­yo­rum” di­yor.

 

FARKLI DAVRANMAK GİBİ BİR ŞANS YOK

– Zor muydu sizin için eğitim hayatı? Onca erkeğin arasında, o kadar erkek egemen bir ortamda kadın olarak bulunmak… İçine girdiğiniz ortamın bir amacı, hedefi, icabı var. O yüzden çok fazla çok cinsiyetiniz ön plana çıkmıyordu. Limitlerimiz genellikle aynıydı, esasen ayrı davranmak gibi bir şansınız olmaz. Zor muydu? Herkes için ne kadar zorsa o kadar zordu, demek oluyor ki kadın olmanın getirdiği ekstra bir şey çok fazla çok yoktu. – Size nasıl davranıyorlardı? Yani özel bir zarafetle, incinmesin, kırılmasın diye mi yoksa böyle kanka-bacı gibi mi? Her iki şekilde de olan vardı. Siz taşıdığınız vücudun çok fazla çok farkında olmuyorsunuz fakat ilk önce size kız gibi, evdeki kız kardeşi, annesi gibi yaklaşan da oluyor. Ama sizi tanıyıp birlikte birden fazla şeyi yaptıktan akabinde artık çok fazla farkına dahi varmıyorlar! – Kaç sene bitti Hava Kuvvetleri’nde? 21 sene önce katıldım Hava Kuvvetleri’ne. – Kaç yaşında olduğunuzu sorsam? 38 diyelim! Evliyim, iki çocuğum var.

 

İKİ SENEDİR GÖKYÜZÜNDE TARİH YAZIYOR

– Kim bakıyor onlara? Büyüdüler artık, biri 9, öbürü ise 7 yaşında. Ben baktım 3 yaşına kadar her ikisine de. Şu anda okula gidiyorlar. – Türk Yıldızları içinde, demek oluyor ki bu takımda uçan ilk kadın sizsiniz… Evet, Türk Yıldızları’ndaki ilk kadın benim. Ben filoya atanalı 2 yıl oldu. Ama muharip F5’lerle de görevlere uçuyordum. – Bu işin sizi en çok fazla heyecanlandıran, en çok fazla zevk veren tarafı nedir peki? Nasıl tanımlayayım bilemiyorum… Uçuş kısmı esasen o tarif edilemez bir şey! Yakın kol uçmak, diğer uçaklarla birlikte aynı şeyleri yapmak. Uçtuğunuz uçağı kullanmak dahi ayrı bir keyif. Büyük resme baktığınızda da temsil ettiğiniz şey çok fazla mühim ve de çok değerli . Verdiğiniz cesaret, verdiğiniz güven duygusu çok fazla mühim . Çok şanslıyız hem sevdiğimiz işi yapıyoruz, hem de bu işi icra ederken birden fazla insana örnek oluyoruz… Bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz.

 

HER KAZADA MORALİMİZ BOZULUYOR

– Canınızı sıkan, sizi korkutan tarafı var mı peki yaptığınız işin? Her kaza olduğunda, her bilinmez bir şey yaşadığımızda, faaliyetler yolunda gitmediğinde gerçekten çok fazla demoralize oluyoruz fakat tekrar de durup düşündüğünüz vakit ; daha iyi olacak diyerek motive ediyoruz kendimizi… İyinin üst sınırı yoktur esasen … Daha iyi olmak için daha çok çaba gösteriyoruz. – Şans getirdiğine inandığınız bir uğurunuz, duanız filan var mı uçmadan önce? Sadece sabahları oğullarımı bir öpüp koklamak bana yeteri kadar güç veriyor.

 

MESAİ AĞIRLAŞINCA ZORLUK BAŞLIYOR

– İki tane küçük çocuğunuz var. Peki onların hiç ağlayıp “anne gitme, uçma” filan dedikleri oluyor mu? Yok, çok fazla çok olmuyor. Bir ara sadece mesai ağırlaştığı vakit onları biraz hırpalıyorum… “Aman geç yatmayın, sabah servisi kaçırmayın” diye komutlar veriyorum. O zamanlar arada bir “keşke asker olmasaydın anne!” dedikleri oluyor… – Bu filodaki tek kadınsınız… Peki kendinizi bir asker gibi mi, bir kadın gibi mi, bir kadın asker gibi mi hissediyorsunuz? Bu iş artık bizim yaşam tarzımız oldu. Uçmak, pilotluk, askerlik bizim yaşam tarzımız… Askeriz, ne diyeyim!
Üsteğmen Esen, Türk Yıldızları ekibinde iç kanatta uçuyor.

 

Güven olmazsa gösteri olmaz

– Üsteğmen Gökhan Esen… Siz ekibin en gencisiniz değil mi? Evet, 31 yaşındayım. – Niye Türk Yıldızları’nda uçmak istediniz? Kim uçmak istemez ki bu ekiple? Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın vitrini burası. İnsanların bu kuruma gösterdiği saygı ve sevgi tarif edilemez. Her gün, her gösteride burada nefes almak, bunun parçası olmak çok büyük gurur. – İndirdiniz uçağı yere, açtınız kanopiyi, yüzbinler size bakıyor.. Kah ağlıyorlar, kah alkışlıyorlar. Nasıl bir duygu o? İşte esas mutluluk o!.. Kanopi kapandığında uçuş başladığında değişik bir boyuttasınız, kanopi açıldığında insanlarla olduğunuzda diyorsunuz ki “biz az önce ne yaptık!” Çok çok fazla güzel bir his, her şeye değer! – Bu ekipte hiç kıskançlık, rekabet olmaz mı? Olamaz çünkü biz bir takımız, bir legodan bir parçayı çıkaramazsınız. Hepimiz birbirimize muhtacız burada, güzel olan da bu! Herkesin birbirine bitimine kadar güvenmesi…Bu uçuşun yapılabilmesi için en çok büyük faktör güven!

 

Uçmanın keyfini halka gösteriyoruz

– Yüzbaşı Onur Adalı… Türk Yıldızları’nda 6 numara olarak solo uçuyorsunuz. Ne demek o? Kesişimler, dönüşler, ehliyet seviyesi biraz daha yüksek hareketleri yapan uçak solo. Timde önce iç kanat olarak başlayıp, ana pakette görev yaptıktan akabinde solo, solo lider ve tim lideri olabiliyorsunuz. – 34 yaşındaymışsınız. Peki bu yaşta solo uçmak başarı mıdır? Normal bir durum aslında. Benim Harp Okulu’na giriş amacım Türk Yıldızları’nda uçmaktı esasen . O mevzuda çok fazla şanslıyım ben ilk başvurduğum yıl buraya katılabildim. – Niye böyle bir amacınız vardı? Zaten uçmak ve jet uçakları benim gözümde inanılması çok güç bir şeydi. Bunu halka gösterebilen tek yer burası aslında. Ben bu gösterileri izleyip etkilenen biriyim. Şu anda de yüzbinlerce insanın, çocuğun ve de gencin bundan etkilendiğini görmek beni çok fazla sevinçli ediyor.
Yüzbaşı Balcı, Hasret Gürses’in sorularını cevapladı .

 

Bu ekipte olmak çocukluk hayalimdi

– Yüzbaşı Ali Balcı… Siz sol iç kanat uçuyorsunuz değil mi? Memnun musunuz asker olmaktan? Evet. Çocukluk hayalimdi. Pilot olmak istiyordum hep. Sakaryalı’yım. Ekibe en yeni dahil olan benim. Geçen yıl eylül ayında atamam yapıldı. İlk gösterimi 18 Mart’ta Çanakkale’de yaptım. – Hayal ettiğiniz gibi miymiş pilotluk? Çok daha iyiymiş! Bir kere çok fazla zor bir iş yapıyoruz, çok fazla heyecanlı bir iş yapıyoruz. Ve de yaptığımız işten binaen bizi izleyen insanların gözleri doluyor. Bu en gurur verici tarafı. – Başçavuş Celal Erdemir, son sorum da size… Siz Basın Halkla İlişkiler sorumlususunuz Türk Yıldızları’nın. Akrotim senede kaç gösteri yapmakda ? Yılda ortalama 20-25 gösteri yapıyoruz. – Bu işin en zor tarafı nedir peki? Aşağıda filoyu beklemek! Sağ salim yere inmelerini beklemek…

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika