spot_img
spot_imgspot_img
18.1 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Aspet Manukyan için iddianame hazırlandı

Seçtiklerimiz

Atatürk Havalimanı üstünde uzaktan kumandalı insansız hava vasıtayı (Drone) uçurarak fotoğraf ve görüntü çeken ve daha sonra bu görüntüleri YouTube’da paylaşan havacılık meraklısı Aspet Manukyan hakkında ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokma’ kabahatinden 6 sene hapis istemiyle iddianame hazırlandı. 

 

Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü’ne 18 Ocak 2015 günü gelen bir ihbar mailinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yasalarına göre insansız hava vasıtalarının havaalanlarına 8 kilometreden yakın uçmasının yasak olmasına rağmen Aspet Manukyan isimli bir kişinin Atatürk Havalimanı üstünde insansız hava vasıtayı tabir edilen drone ile gerçekleştirdiği uçuşlarla gerçek uçakların seviyelerine çıkarak ve inerek insanların canlarını tehlikeye attığı sav edildi. İhbarda, Manukyan’ın gerçekleştirdiği bu uçuşun sosyal platformlarda tüm dünyada izlendiğini ve kınandığını, Neticeleri ağır olabilecek bir güvenlik zafiyetinin önlenmesi amacıyla bu önemli ihbarın yapıldığı belirtildi. Yapılan ihbar üstüne vaziyeti inceleyen Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü avukatları aracılığıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na kabahat duyurusunda bulundu. 

 

Avukat Emre Kapukaya’nın savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde Aspet Manukyan’ın, uluslararası Atatürk Havalimanında insansız hava vasıtayı ile çektiği 12 dakikalık görüntüyü paylaşım sitesi youtube’a koyduğunu ve uçuş emniyetini tehlikeye soktuğunu sav etti. Fotoğraf ve video çekimi için izin alınmasının zorunluluk gerektirdiğini  dilekçesinde belirten avukat Kapukaya, bu cins hava vasıtalarının ebatlarının küçük olması ve ışıklarının kapatılması nedeniyle gözle fark edilemediği gibi, hava trafik denetim hizmetlerinde kullanılmakta olan radar sistemleriyle de takibinin mümkün olmadığını anlatım etti. 

 

Avukat, dilekçesinin sonunda laf mevzusu  video çekiminde kullanılan hava vasıtasının hava trafik denetim üniteleri ve pilotlar tarafından fark edilemediğini, uçuş emniyetini ihlal edecek bu cins sorumsuz davranışların önüne geçmek için DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların başlatıldığını, izinsiz çekim işlemi gerçekleştiren şahıs hakkında da trafik güvenliğini tehlikeye sokma kabahatinden kabahat duyurusunda bulunmak gerektiğini belirtti. 

 

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede Aspet Manukyan’ın, Drone (insansız hava aracı) ile uçuş yaptırarak havalimanı hava sahasını işgal ettiği ve sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği, yaptığı çekimleri internet sitesine koyduğu anlatıldı. İddianamede bu vaziyetin havalimanında inen ve kalkan uçaklar yönünden tehlike oluşturduğu,  şüphelinin savunmasında kabahati kabule yönelik anlatımda bulunduğu böylece üstüne atılı kabahati işlediği belirtildi. Manukyan’ın ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokma’ kabahatinden 1 seneden 6 yıla kadar hapsi talep edildi. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika