spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Başımız bulutlara değecek

Seçtiklerimiz

Hafiflik, daha az yakıt tüketimi ve manzarayı gösteren akıllı paneller yeni uçakların en önemli özelliklerinden birkaçını oluşturuyor. Yolcuların dışarıda neler olup bittiğini daha net şekilde görmesini sağlayacak penceresiz camlar yeni uçaklara dair heyecan verici hatta kimileri için oldukça korkutucu yeniliklerden. 
 
AKILLI TELEFON VE TV TEKNOLOJİSİ 
 
Pencerelerin yerine yerleştirilecek olan daha büyük camlar sayesinde yolcular sadece dış dünyayı daha ayrıntılı bir şekilde görmekle kalmayacak, ayrıca camlardaki akıllı teknoloji sayesinde diledikleri zaman internette sörf yapabilecekler. CPI yetkilileri, yeni uçaklarda olması planlanan camların ilk prototipinde akıllı telefon ve televizyon teknolojisine göre dizayn edileceği de kaydediliyor. Bu teknolojide uçağın dışına yerleştirilen kameralar sayesinde dış mekân görüntüleri çekilecek ve bu görüntüler ekran olarak kullanılacak uçağın camında görülebilecek.

Yeni teknolojide kullanılacak camların ultra ince ve hafif olduğu da belirtiliyor. Uçak endüstrisinin yeni uçak teknolojisindeki hedeflediği asıl amaç ise uçakların daha hafif olmasını sağlamak. CPI’da görev yapan Dr. Jon Helliwell, "Hava sahasında görev yapan insanlarla görüştük ve uçakların daha hafif olmasının ihtiyaç duyulan bir özellik olduğunu anladık" sözleriyle bu amacın bir an önce aşılması gereken bir hedef olduğunu söylüyor. Helliwell bu nedenle uçakta pencere yerine cam ekranların olmasının da uçağın daha hafif olmasına katkı sağlayacağını vurguluyor. "Şimdi bunu bir düşünün. Hadi tüm pencereleri uçaklardan kaldırdık diyelim. Peki, yolcular ne yapacak? Bu durumu düşündüğünüzde, cam kenarına oturan yolcuların sıkıntı çekebileceğini de unutmamak lazım" diyen Helliwell, penceresiz uçak fikrinin yolcular açısından bazı olumsuzlukları olabileceğini de vurguluyor. 

 
OLED CAMLAR KULLANILACAK 
 
Yolculara, havadayken büyük bir heyecan yaşatacak olan ekranlarda, esnek olan "organik ışık saçan diyot" (OLED) camlar kullanılacak. Bu teknolojide aşılması gereken bir diğer sorun ise kullanılacak camların pahalı ve neme karşı hassas olması. Helliwell, esnek OLED camlar sayesinde uçak camlarının mobil telefon camlarına benzeyeceğini söylüyor. OLED’ler ise şu anda ilaç endüstrisinde ilacın özelliklerinin mobil telefonda görüntülenmesini sağlayan "akıllı paket" uygulamasında kullanılmayı bile düşünülüyor. Ancak uçak mühendislerinin düşlerini süsleyen hayalin gerçek olabilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç olduğu da belirtiliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika