spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

BMGK, Rusya’nın MH17 tasarısını görüştü

Seçtiklerimiz

New York’ta dün görüşülen karar tasarısında, soruşturmanın ‘yeterince açık’ yürütülmediği belirtiliyor. Bununla birlikte suçluların ortaya çıkarılabilmesi için facianın gerçek nedenlerinin belirlenmesinin ‘çok önemli’ olduğu belirtilen tasarıda, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün de soruşturmada daha aktif yer alması gerektiği ifade ediliyor.

Bununla birlikte tasarının görüşüldüğü oturumun sonuçlarından memnun kaldığını belirten Rusya’nın BM Elçisi Vladimir Çurkin, görüşme sırasında ‘bir-iki polemik yaşandığını’ ifade etti, ancak detayları paylaşmadı.

‘ULUSLARARASI MAHKEME ACELECİLİĞİ GERİDE KALDI’

Öte yandan Çurkin, dünkü kapalı oturumda facianın sorumlularının yargılanması için uluslararası bir ceza mahkemesi kurulması yönündeki teklifin ise tartışılmadığını söyledi. Soruşturma tamamlanmadan bir mahkeme kurulması yönündeki ‘aceleciliğin’ geride kaldığına inandığını belirten Çurkin, "Sakin ve yoğun bir biçimde çalışırsak iyi bir karara varabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

MAHKEME BAŞVURUSU HAFTAYA GÖRÜŞÜLECEK

Daha önce Hollanda, Belçika, Malezya, Avustralya ve Ukrayna facianın sorumlularının yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması için başvuruda bulunmuştu. Moskova ise soruşturma tamamlanmadan böyle bir mahkemenin kurulmasının ‘bir yere vardırmayacağını’ savunuyor. Mahkeme başvurusunun Güvenlik Konseyi’nde 27 Temmuz’da görüşülmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika