spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Brezilya’nın Havacılık Başarısı

Seçtiklerimiz

Etkinliğe Brezilya Savunma Bakanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve 30’dan fazla ülkeden heyet ve temsilciler katıldı. Bugüne kadar Brezilya’da geliştirilen ve üretilen en büyük uçak özelliğini taşıyan Embraer’in KC-390 askeri nakliye uçak modeli, saatte 870 kilometre yapabilecek ve 26 tona kadar taşıma kapasitesi olacak.

Geçen hafta yeni askeri nakliye uçağını fabrikadan törenle çıkaran Brezilyalı Embraer firması, askeri, sivil, iş jeti pazarından sonra nakliye uçağı piyasasına da gözünü dikti. Çift motora sahip KC-390 modeli, 80 yolcu ve 64 tam teçhizatlı paraşütçü komando alabilecek. 2006 yılından bu yana geliştirilmekte olan prototip uçağın ilk uçuşunu, bu yıl sonunda gerçekleştirmesi hedefleniyor.

KC-390 modelinin Brezilya Hava Kuvvetleri’nin ana omurgası olacağını dile getiren Embraer şirketinin başkanı basına yaptığı açıklamada muazzam bir çevikliği olan bu uçağın Amazonlar, hatta Antarktika bölgesinde bile rahatlıkla kullanılabileceğini ifade etti.

Brezilya Hava Kuvvetleri’nin güncel olarak kullandığı Amerikan Lockheed Martin şirketinin ürettiği Hercules C130 uçaklarının yerine, 28 adet Brezilya menşeli KC-390 modeli alınması, Amerikalı şirketin emekliye ayrılacağının habercisi oldu. São José dos Campos’taki Embraer ana merkezinde düzenlenen etkinlikte Arjantin, Şili, Kolombiya, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti toplamda 32 adet KC-390 modelinden sipariş etti.

Dünyanın en büyük sivil ve askeri uçak üreticisi Amerikan Boeing şirketi 2012 yılında Embraer’in KC-390 programına ortak olmuştu. Bu sayede gelecekte ekonomik anlamda ucuz ve çok kullanışlı olan bu uçağın, gelişmiş pazarlama ağını devreye sokarak tüm dünyada pazarlanması hedefleniyor.

Yıl sonunda ilk uçuşunu yapmadan önce zemin testlerinden geçecek olan uçak, havayolu dünyasında ilgiyle takip ediliyor. Brezilyalı Embraer şirketi gelecek 15 yıl içinde 700 adet KC-390 modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

BREZİLYA’NIN HAVACILIK BAŞARISI

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kendi uçağını üretmek isteyen Brezilya, yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamak için 1947’de Havacılık Teknoloji Enstitüsü’nü kurdu. Brezilya’dan özel olarak seçilen öğrenciler dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) uçak mühendisi yetiştirmek üzere gönderildi.

Bir süre sonra öğretim kadrosuyla birlikte Brezilya’ya dönen mezun mühendisler ilk uçak ve helikopterini 1954’te başarıyla uçurdu. Başarılı sonuçlar almaya devam eden Brezilyalı mühendisler, askeri ve sivil amaçlı kullanılabilecek, çift motorlu ve şimdilerde tüm dünyanın tanıdığı Bandeirante adlı uçağı 1968’de piyasaya sürdü. Brezilya hükümeti başarıları fark ederek, 1969 yılında Brezilya Havacılık Şirketi Embraer’i kurdu.

Projelerin yüksek maliyetleri bir süre sonra Brezilya hükümetini zora düşürmeye başladı. 1994 yılında şirketi özelleştiren hükümet, Embraer’i batmaktan böylelikle kurtarmış oldu. Bugün özelleştirmeyle birlikte yeniden eski günlerine dönen Embraer, sivil, askeri, iş jeti pazarında Amerikalı Boeing ve Avrupalı Airbus şirketlerinden sonra üçüncü sırada yer alıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika