spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Bu uçağın başına gelmeyen kalmadı

Seçtiklerimiz

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün girişimleri üzerine havacılık sevgisini halka yaymak amacıyla 1947 model C-47 Dakota nakliye uçağını hibe etti. Büyükçekmece sahiline yerleştirilen, Kıbrıs Barış Harekatı’nda da kullanılan uçağın kabinine gelişmiş müzik sistemi, LCD ekran televizyon, masalar ve deri koltuklar yerleştirildi. Kokpitinde değişiklik yapılmayan uçağın müze olarak hizmet vermesi hedeflendi. Sportif Havacılık Kulübü Derneği ve Türk Hava Kurumu da çeşitli yaş gruplarına hitap edecek etkinlikler organize etti.
 
Sahildeki uçağın denize yakın kanadının yaz aylarında gençler ve çocuklar tarafından tramplen olarak kullanılmaya başlandığını fark eden yetkililer, uçağın üzerine çıkılmasını önlemek amacıyla merdiveni birkaç metre uzağa çekti. Gençlerin bu kez de uçağın üzerine çıkmak için tekerlek bölümünü kullandığı belirlenince bunlar da tel örgülerle çevrildi. Ancak, gençler yine de bir yolunu bulup uçağın üzerine çıkmayı başardı. Tehlikeli atlayışların önüne geçilememesi üzerine uçağın başka yere nakledilmesine karar verildi ancak bunun uçak için sorunlara yol açabileceği göz önüne alınarak bundan da vazgeçildi.
 
ÇARE; DENİZE MİNİ ÇIKINTI


Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, havacılık tutkusunun bir yansıması olarak ilçedeki sahili ve çeşitli yerlerinde Phantom gibi askeri uçakların bulunduğunu hatırlatırken sahildeki uçağın kanadının tramplen olarak kullanımını önlemek için alacakları tedbiri şöyle anlattı:

 

"Sahildeki C-47’yi o dönem Hava Harp Okulu Komutanı olan Orgeneral Bilgin Balanlı’dan almış, Subay Orduevi sahilinde konuşlandırmıştık. Altından binlerce insan geçer, önünde poz verir, fotoğraf çektirir diye düşünürken kanadına çıkıp denize atlamaya başladılar. Tüm çabalarımıza rağmen bunu engelleyemedik. Uçağı deplase (yer değiştirme) etmek istedik ancak, çok önemli bir altyapısı var. Bunun yerine denize küçük bir çıkıntı yapmaya karar verdik. Uçağın kanadının bulunduğu bölgede denize İBB Sosyal Tesisi’nin çay verebileceği 25-30 metre karelik küçük bir çıkıntı yapıyoruz. Kanadından da atlamayı engellemiş olacağımız uçağı böylece kurtarmış olduk."
 
HELİKOPTER PİLOTU BAŞKAN 

Başkan Akgün, bir hobi olarak gördüğü havacılığı çok sevdiğini, helikopter uçurabildiğini anlatırken, "Ticari lisansı olan bir helikopter pilotu değilim. Ama helikopteri alıp gidebilen, eğitimini alıp uçuş yapan birisiyim. Havacılığa olan ilgim veya zevkimi uçakları çeşitli yerlere konuşlandırarak dile getirmeye çalıştık. Bu yıl THY ve diğer özel hava yollarından ıskartaya ayrılmış 310 Airbus gibi geniş gövdeli uçaklardan bir tanesini ‘Büyükçekmece Skylife’ ismini verdiğim bir kafeterya konusunda çalışmam devam ediyor" diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika