spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Burdur’da kazılar ve bilimsel yayınlar öncelikli olacak

Seçtiklerimiz

Antik kentleri, han ve kervansarayları, höyükleri ile olağanüstü tarihi ve kültürel değerlere sahip olan Burdur; bu eşsiz mirasları gelecek nesillere aktarmak üzere günışığına çıkarmak için çalışıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2014 yılı kazı onaylarının Bakanlar Kurulu Kararı ile geldiğini belirten Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır; "yabancı ve yerli kazılar olmak üzere toplam dört kazı gerçekleştireceğiz. Kazı restorasyon çalışmalarına devam edilirken bu yıl özellikle bilimsel yayın üzerinde durulacaktır." dedi.

İncirhan Avlu, Sagalassos Antik Kenti, Kibyra Antik Kenti, Hacılar Büyük Höyük Kazıları hakkında açıklamada bulunan Tanır, şu bilgileri verdi:

İncirhan Avlu Kazısı
13. yüzyıl Selçuklu şaheseri ve I. Grup tescilli bina olan İncirhan’da geçen yıl kazıya başlamıştık. Uzun zaman aradan sonra kazı çalışmalarına 2013 yılında yeniden başlatmış olmamız ve kendi öz kültürümüzle ilgili İlimizdeki nadir Selçuklu şaheserlerinden biri olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır.

1238-1239 yılları arasında Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Keyhusrev tarafından yaptırılan İncirhan, 1990 yılında ilk restorasyon çalışmaları başlamıştı. İncirhan’ın rölöve, restitüsyon ve restorasyona ilişkin ilk çalışmalarına prof.Dr. Rahmi Ünal tarafından 1992, 1993 ve 2000 yıllarında yapılmış, uzun bir aradan sonra 2013 yılında çalışmalara tekrar başlamıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde çalışmaları yürütüyoruz.

Bu yıl Müze müdürlüğümüz başkanlığında Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şakir Çakmak ve Yard. Doç Dr. Ertan Daş’ın bilimsel danışmanlığında kazı çalışmalarına Haziran ayı başında başladık. Kazı ekibimizce 2014 yılında avludaki kazı çalışmalarının bitirilmesi planlandı. Bu muazzam yapının röleve restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için bu kazı çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Sonrasında yapıya günümüze uygun bir işlev verilmesi için projeler hazırlanacak. Özellikle İncirhan’da Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılacak çalışmayla restore edilip fonksiyon kazandırılarak turizme sunulması önem arzediyor.

Sagalassos Antik Kenti Kazısı
5000 yıllık geçmişe sahip Ağlasun ilçemizdeki Sagalassos Antik kentinde 1989 yılında kazı ve restorasyon işlemlerine başlanmış ve geçen yıla kadar prof. Dr. Marc Wealkens başkanlığında devam etmişti. Marc beyin emekli olmasıyla bu yıl aynı ekipten Belçikalı Prof. Dr. Jeoron Pobleme başkanlığında kazı çalışmaları yürütülecektir. Haziran ayı başında daha önce yapılan kazı ve restorasyonla ilgili bilimsel yayın çalışmaları başlatılmıştır. Ağlasun’daki kazıevinde bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Bu yılki kazı çalışmalarına Temmuz ayı başında başlanması planlanmaktadır.

Kibyra Antik Kenti Kazısı
3000 yıllık tarihi geçmişe sahip Gölhisar’daki Kibyra Antik kentinde 2006 yılında kazılara başlamıştık. Yine Haziran ayında kazı çalışmalarına başlıyoruz. Kazıya MAKÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru başkanlık yapıyor. Bu yıl kazılar yanında bilimsel yayın çalışmaları yapılacaktır. Türk kazı heyeti olarak başarılı çalışmalara imza atılmaktadır.

Hacılar Büyük Höyük Kazısı
1957 yıllarında ilk defa James Mellart tarafından yapılan 9000 yıllık geçmişe sahip Hacılar kazısına Prof. Dr. Gülsün Umurtak başkanlığında kazılara başlayacağız. 50 yıl aradan sonra ilk kez 2011 yılında başlanan bir kazıdır. Bakanlığımız kazı izin onayı gelmiş olup Temmuz ayında çalışmalara başlanması planlanmaktadır. Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olma özelliği taşımaktadır." 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika