spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Bütün meteoroloji bilgileri bir tık uzaklıkta

Seçtiklerimiz

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve hava tahminlerinde yüzde 90’ın üzerinde başarılı neticeler elde eden Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde meteorolojik olaylara karşı havaalanlarında yaptığı uçuş güvenliği yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.
 
Bu çerçevede ülke genelinde 66 Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kuran kurum, bu istasyonlardan aldığı verileri anında ilgililere ulaştırıyor. Kurumun Türkiye çapında meteorolojik hizmet verdiği 70 havaalanından 42’si sivil, 17’si askeri amaçlı, 11’i ise sivil ve askeri amaçlı müşterek kullanılıyor.
 
Bütün meteoroloji bilgileri bir tık uzaklıkta
 
Türkiye’de üretilen her türlü rasat ve tahmine "www.hezarfen.mgm.gov.tr" adresli web sayfasından anında ulaşılabiliyor.
 
Bu hizmetle aynı zamanda yurtdışındaki bütün meydanların meteorolojik bilgilerine, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uydu ve radar görüntüleri ile muhtelif sayısal tahmin ürünlerine, saha tahminlerine, uçuş faaliyetini etkileyen önemli hava olaylarına ait kartlara, atmosferin yukarı seviyelerine ait rüzgar ve sıcaklık tahminlerine, kısacası güvenli bir uçuş için ihtiyaç duyulan her türlü dokümana, ICAO standartlarında ulaşma imkanı sağlanıyor.
 
 "Bütünleşik bir gözlem ağı oluşturuluyor"
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  meteorolojik gözlemlerin yapılması adına farklı gözlem sistemlerinden oluşan bütünleşik bir gözlem ağı kurmak için çalışmaların devam ettiğini vurguladı, şunları kaydetti:
 
" Meteoroloji radarları, özellikle şiddetli meteorolojik hadiselerin önceden tahmin edilerek bunlarla alakalı erken uyarıların yapılması suretiyle muhtemel can ve mal kayıplarının azaltılmasını sağlayan en gelişmiş gözlem sistemidir. Radarlar, 150 kilometre yarıçaplı bir alanda, hem yatay hem dikey tarama yaparak, gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü meteorolojik bilgi sağlamaktadır. Havacılık için büyük önem taşıyan dikey rüzgar hareketlerinin ve kuvvetli rüzgar alanlarının radarlarla tespit edilmesiuçuş güvenliğini büyük ölçüde artırıyor."
 
"Ülke genelinde bin 279 noktada gözlem ağı bulunuyor"
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, yalnızca 66 H-OMGİ ve 11  Meteoroloji Radarı ile hizmet vermediğini belirten Eroğlu, ayrıca bin 80 OtomatikMeteoroloji Gözlem İstasyonu, 75 Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, 1 Seyyar Meteoroloji Radarı, 2 HF-Deniz Radarı, 8 Yüksek Atmosfer Gözlem İstasyonu, 1 Seyyar Yüksek Atmosfer Gözlem Sistemi ve 35 Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi olmak üzere toplam bin 279 gözlem ağı ile hizmet verildiğini aktardı.
 
Eroğlu, "Hava tahminlerinde doğruluk oranını yüzde 90’ın üzerine çıkaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, böylece dünyada gelişmiş ülkelerin seviyesine yükseldi" değerlendirmesinde bulundu. ( Kaynak:AA –  Hüseyin Gazi Kaykı )

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika