spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

CAS çalışanları eylem uyarısı yaptı!

Seçtiklerimiz

CAS Nedir,Bu Günlere  Nasıl Geldi  ?

 Cas şirketi KTHY ve Havaş ortaklığında %50 +A hissesi KTHY’nin %50 hissesi de HAVAŞ’ın olmak şartı ile 2007 de yer hizmetleri şirketi olarak kuruldu ve hizmet vermeye başladı. İlk etapta personel ihtiyacı KTHY de görevli yer işletme personeli ile yapılan protokolle gerçekleşti. Ancak havayolu şirketlerinin ve seferlerin artması ile personel ihtiyacı duyulmuş ve istihdama gidilmiştir. Bu istihdam süresi 2008 yılında başlayıp ihtiyaç duyuldukça 2012 yılına kadar devam etmiştir.

KTHY,  21 Ekim 2010 tarihinde  mahkeme tarafından  tasfiyesine karar verilmeden önce  protokol ile Cas da görevlendirilen 137 çalışanı iş azlığını öne sürerek görevlerine son vermiştir. Dönemin hükümeti tarafından personel,  CAS’ın  devlete bağlı bir kurum olduğu gerçeğini öne sürerek 1 Ağustos 2010 tarihi itibarı ile müracaatta bulunanların göreve başlamalarını sağlamıştır. Hükümet tarafından CAS Şirketine gönderilen KTHY çalışanları  ikili sözleşme imzalamış  ve görevlerine başlamışlardır. Ancak CAS Şirketi’nin esas hedefi olan Ercanın tamamının  işletmesi,  Ercan Hava limanı özelleştikten  sonra ve elinde olan otopark’ta kaybedilince  HAVAŞ’ın KKTC’deki beklentisi son bulmuş ve CAS şirketide gözden çıkarmış oldu.

29 Hazira 2014 yerel seçimlerinden bir gün sonra yani  30 Haziran 2014 tarihinde personelin eline işten durdurma kağıdı verilmiş ve çalışan  personelde iş bırakmaya yönlendirilmiştir. Havacılıkta insan psikolojisi çok önemlidir. Havacılıkta insan hayatı ve can güvenliği ile uğraşılıyor ve bir ay sonra işten duracağını bilen personel ile havacılık yapmaya kalkışmak hem zor şartlarda çalışıp hem de psikolojisinin bozulduğundan dolayı Havacılık yapmasını beklemek büyük bir risk ve sorumluluktur. Psikolojisi bozulan personel uçağa da zarar verebilir, yanlış birşey de yapabilir ve  bunun sonuçları da çok vahim  olabileceğinden  personel işi bırakmak zorunda kalmış ve CAS şirketinin faliyetleri sonlanmıştır.

CAS şirketinde çalışan memurlar 2350 TL , işçiler ise 1950 TL aylık maaş almaktaydı. CAS yönetimi  şirketin zararda olduğunu öne sürerek çalışanların maaşlarına 7 yıl boyunca bir kuruşluk artış yapmamıştır. CAS  Ercan’a inen uçakların %80 ine hizmet veriyordu, ki bunların arasında Pegasus, Türk Hava Yolları, Sun Express, Corendon, Freebird ve bir çok özel jet firmaları olmasına  rağmen 7 yıl boyunca personel hiçbir zam almadan görevine devam etmiştir. CAS’ın faaliyetlerinin  durmasından sonra 70’e yakın  eski KTHY çalışanı hükümetin  CAS LTD’i yeniden yaşatma kararlılığı karşısında yeni şartları kabul etmediklerini öne sürerek bir mücadele başlatmışlardır. Bizler  şu an CAS’da görev yapan çalışanlar olarak CAS şirketini  yaşatmak adına, 23 Temmuz 2014 tarihinde Başbakan ve Başbakan yardımcısı’nın bizlere Başbakanlık önünde ‘’Sizler Artık  devlet güvencesi Altındasınız’’ ifadelerinden sonra görevimizin başına dönerek % 100 ü devletimizin olan CAS şirketine sahip çıktık.

Bizlere iş başvurusuna gitmeden önce yapılan açıklamada, 3 ay içerisinde maaşlarımızın eski düzeye geleceği ve daha sonraki dönemde şartlarımızın iyileştirileceğinin sözü verilmişti. Biz de bunun üzerine başvurularımızı yaptık ve Asgari ücretle 1560 tl’ye çalışmaya başladık. Memur arkadaşlarımız 850 tl, işçi arkadaşlarımız ise 500 tl maaş kaybı ile göreve başladılar.Hiçbir hakkımız ödenmeden işe yeni girmiş muamelesi görerek  önceki  tüm sosyal haklarımızı  kaybettiğimizi de sonradan öğrendik.

ŞİMDİ  SORUYORUZ ?  

1- CAS devletin bir kuruluşu değilse, eski KTHY personeli protokol ile burada nasıl görevlendirildi?

2- Devletimiz özel bir şirkete, personel ihtiyacı var diye, protokol veya atama ile kendi bünyesindeki çalışanını  görevlendirebilir mi?

3- Hizmet verdiğimiz havayolları maaşlarımızı karşılamadığı için sn. Serdar DENKTAŞ’ın  uğraşları ile her ay ilgili bakanlıklar aracılığı ile eksik miktar CAS LTD e borç olarak aktarılabilir mi?

4- Biz hükümetin namusunu kurtarmak adına CAS ı yaşatmak için fedakarlık yapan personel için Hükümet ne düşünüyor?

5- CAS ’da  görev yapan arkadaşların bir kısmını protokol ile görevlendirildi diyerek devlete istihdam edip geriye kalan CAS çalışanlarını  dışarıda tutmak Anayasa nın Eşitlik İlkesine aykırı değil midir?

6- Hükümet değişirse biz ne olacağız?

7- CAS özelleştirilirse biz ne olacağız?

8- Bakanlar Kurulunun almış olduğu,%60’a %40 kararı ne oldu ?

BİZLERE DEVLET GÜVENCESİ VERİLDİYSE, BİZ DEVLETİN ŞİRKETİNE SAHİP ÇIKANLAR OLARAK HAKLARIMIZ NEREDE ?

CAS PERSONELİ NE İSTİYOR ?  

CAS  personelinin başvuru yapma amacı, CAS Şirketinin  Devletin bir kurum veya kuruluşu olduğuna inandığımızdan  ve Anayasanın eşitlik İlkesine aykırı bir durumla karşı karşıya olduğumuzdan dolayıdır.

Bizim esas amacımız ilk günkü gibi CAS’ı yaşatmaktan başka birşey değildir. Bizim kimsenin işinde gözümüz yok bizler hakkımızı istiyoruz.

Eğer devlet CAS’ı  gerçekten yaşatmak istiyorsa personele tüm yasal haklarını verip kararlılığını göstersin. Beş aydan beridir eski maaşlarımızdan çok düşük miktarlara çalışıyoruz. Bizim dayanacak gücümüz kalmamıştır. Devlet güvencesini 2008 den beri hiçbir zaman görmedik. Biz elimizi taşın altına koyduk şimdi elini taşın altına koyma sırası devlettedir. Devletin görevi CAS şirketini kurumsallaştırıp gerçek anlamda bünyesine almak olmalıdır.

Hükümütemiz hemen harekete geçip bizlere hakkını vermez  ise  eylemlerimizin  artarak devam edeceğini tüm  kamuoyuna üzülerek  duyururuz. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika