spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Çinlilerin ‘yerli uçağı’ gökler için beklemede

Seçtiklerimiz

Çin Ticari Uçak Şirketi’nin (COMAC), dünya devleri Boeing ve Airbus ile rekabet etmesi hedefiyle üretilmesi planlanan C919’un, ilk uçuşunu 2015 yılında yapması planlanırken, uçağın bu tarihe kadar hazır olup olmayacağı da merak konusu.

1970’lerden bu yana kendi uçağını yapmak isteyen, hatta 70’li yıllarda deneme amaçlı üç adet imal eden Çin, bu kez kararlı gibi görünüyor. Henüz üretim bandından çıkmasa da, C919 için “Göklerdeki Çin Seddi” benzeri bir şarkı bile bestelenmiş. Boeing 737 ve Airbus A320 ile aynı sınıfta olması planlanan tek koridorlu uçağın kabin ve kokpit simulasyonları Şanghay’daki Pudong havaalanında bir hangarda sergileniyor.

6 bin adetlik potansiyel

Her ne kadar projenin tamamen COMAC tarafından yürütüldüğü belirtilse de, C919’un motor ve cdestek sistemleri için Fransız-Amerikan ortaklığındaki “CFM” şirketiyle çalışıldığı belirtiliyor.

COMAC yetkilileri, halen bazı müşterilerle görüşüldüğünü, uçağa ilginin yüksek olduğunu söylerken, ilk uçuş, testler, sertifikalar gibi süreçlerin en az iki yıl alabileceği kaydediliyor. Çinli havayolu şirketlerinin gelecek 20 yılda 6 bin adet uçağa ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika