spot_img
spot_imgspot_img
18.1 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Çorak topraklar ‘hava parkı’yla değerlendi

Seçtiklerimiz

Sivrihisar ilçesinde, Sportif Havacılık Kulübü tarafından çorak alana kurulma çalışmaları süren ve hava parkı olarak hizmet verecek Sivrihisar Uluslarararası Sportif Havacılık Merkezi, 800 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğindeki pisti, taksi yolları, apron, hangar, bazı tesisleri ile gençler ve çocukları uçaklarla buluşturmaya başladı.

Kulübün kurucu üyelerinden akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye”de sivil havacılığa hizmet verecek, tamamen özel girişimciler tarafından hayata geçirilmiş bir tesis bulunmadığını söyledi.

Bu çerçevede kulüp üyeleri olarak ülkede bir ilki gerçekleştirmek adına harekete geçtiklerini ve Sivrihisar”ın Yeşilköy mevkisine imece usulüyle bir merkez yapmaya karar verdiklerini dile getiren Öztürk, bütün üyelerin imkanları doğrultusunda destek verdiği merkezi, ilçenin tarım özelliğini yitirmiş tamamen çorak bir alana kurmaya başladıklarını anlattı.

Gönüllülük esasına dayandığı için merkezle ilgili bir maliyet ortaya koymadıklarını vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Sivrihisar Uluslarararası Sportif Havacılık Merkezi”ni geçen yıl yapmaya başladık. Sivil havacılığa hizmet edecek bu merkez, bir havaalanı değil bir hava parkı olacak. Bu anlamda Türkiye”nin ilk hava parkını hayata geçirmiş oluyoruz. Bölgede köylülerden yaklaşık 280 dönümlük bir çorak alanı satın alıp üzerine pistler, hangarlar, apronlar ve diğer tesisleri yapıyoruz. Hava parkları, amatör ve sportif havacılığa yönelik tesisleri barındırıyor. Türkiye”nin ilk tescilli hava parkı, tesisleri ve alt yapısıyla uçak ve gökyüzü severlerin, çocukların, gençlerin, rahatlıkla uçaklara ulaşabilecekleri, meraklarını giderebilecekleri şekilde sağlanmış oluyor. Belirli disiplin içinde olmak şartıyla burada yasaklar yok. Gençlerimizin uçaklarla ilgili meraklarını giderebilecekleri gökyüzüyle buluşabilecekleri bir tesis kurduk."

Merkezin A, B ve C etabı şeklinde planlandığını ifade eden Öztürk, şu anda A etabının birinci bölümünü tamamladıklarını ve geriye kalan üç kısımla ilgili çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Etapların tamamlanmasının 4-5 yılı bulacağına dikkati çeken Öztürk, "Şu anda 32 metre genişlikte ve 800 metre uzunlukta bir pist yaptık. Pistimiz B etabı hayata geçirilmeye başlandığında bin 200 metreye uzayacak. Bu durumda bütün uçakların iniş ve kalkışına imkan verecek bir pist haline gelecek" dedi.

Öztürk, 5”i kanat uzunluğu 15 metreyi aşan uçaklar olmak üzere 12 uçaklık park yeri, hangarlar, taksi yolları ve ilk etapta ihtiyaç duyulan tesislerin inya edildiğini belirterek, bunlar için ciddi bir harcama yapıldığı bilgisini verdi.

– "Sivrihisar, sportif havacılıkta bir merkez olacak"

Hava parkının kullanılmaya başlandığını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Devletten maddi bir destek almadan böyle bir çalışma içine girdik. Ülkenin tam ortasındayız. Adana”dan Balıkesir”e giden bir ilaçlama uçağı burada mola verip yakıt ikmali yapabilecek. Bölgedeki kırsal mahallelerin çocukları ve gençleri ile gökyüzünü merak edenleri, uçakla buluşturmaya başladık. Yıllar önce tarımın yapıldığı toprakları yukarıdan görüyorlar, gökyüzüyle buluşuyorlar. Benzer çalışmaları daha sık yapacağız. Merkezimiz 4-5 yıl sonra tamamlandığında, 80 yataklı konaklama tesisi, sosyal donatıları, kafeleri, lokantalarıyla dünyanın dört bir yanından sportif havacıları ve meraklılarını ağırlayacak. Sivrihisar, sportif havacılıkta bir merkez olacak."

Öztürk, merkezi kurmaya başlamalarının ardından bölgedeki çorak alanların havaalanı manzaraları olması dolayısıyla değerlendiğini belirterek, fiyatların ciddi oranlarda artış gösterdiğini söyledi.

Hava parkının doğu-batı ve kuzey-güney istikametlerinde tam orta noktada konumlandığını ve küçük sivil uçaklar için konaklama ve ikmal merkezi olarak önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade eden Öztürk, sivil havacılıkta kullanılan bütün uçak yakıtlarının sürekli bulunduğunu ve havacıların buradan yakıt ikmalini de gerçekleştirebileceklerini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika