spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Çözüm Süreci Turizmi Coşturdu!

Seçtiklerimiz

Bunun en somut örneklerinden birinin turizm olduğuna aktaran İçten, “Son birkaç yılda bölgeye huzur ve güvenin gelmesi ile daha önce binlerle ifade edilen yerli ve yabancı turist sayısı 2012 yılında 1,5 milyona ulaştı, 2013’te ise 2 milyonu aştı. Bölgeye havayolu ile 2007 yılında gelen yolcu sayısı 4 milyon civarlarındayken bu sayı şimdilerde 12 milyona dayandı” dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda terör olaylarının sona ermesi ve barış sürecinde bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Turizm ve kültür faaliyetleri ile ilgili olarak bilgi veren İçten, son birkaç yılda bölgeye huzur ve güvenin gelmesiyle daha önce binlerle ifade edilen yerli ve yabancı turist sayısının artık milyonlarla ifade edildiğini bildirdi. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının 2012 yılında 1,5 milyona ulaştığını, 2013’te ise 2 milyonu aştığını vurgulayan İçten, bölgeye havayolu ile gelenlerin sayısı 12 milyona dayanırken, bölgenin turizm ve yatırım potansiyeli daha gidilecek çok yol olduğunun da bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

“TURİZM YATIRIMLARI 2 KATI ARTTI”
Geçen yıl sadece Diyarbakır’a gelen turist sayısının 230 bin kişiyi aştığını belirten İçten, “Son yıllarda GAP Bölgesi’ne yapılan turistik turlar son olayların ardından bir miktar durakladıysa da bölgeye yeniden barışın hakim olması halinde adeta açık hava müzesi durumundaki doğu ve güneydoğu illerini gezmek için çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi beklemede. Silahların susmasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki şehirlerde turizm yatırımları da hız kazandı. 2000 yılında bu bölgelerde en çok rağbet gören 8 ilde toplam belgeli turizm tesisi sayısı 102 iken, bu rakam 2013 yılı sonunda 188’e yükseldi. Yani neredeyse 2 katına çıktı. Benzer şekilde bu illerdeki yatak sayısı da 11 bin 272’den yüzde 165’lik bir artışla 29 bin 935’e çıktı” diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA TURİZM PATLAMASI
Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın rakamlarını paylaşan İçten, Diyarbakır’da turizm patlamasının yaşandığını kaydetti. İçten, “Diyarbakır’da tesis sayısı 2000 yılında 19 iken 2013 yılında 26 oldu. Oda sayısı 2000 yıllında bin 49, 2013 yılında 2 bin 18. Yatak sayısı 2000’de 2 bin 110, 2013 yılında ise 3 bin 838 olarak gerçekleşti. Turizm sektöründe verilen teşvik belgelerinde de Diyarbakır öncü illerde biri oldu. Aldığı teşvik belge adedi 15 olurken, 195 milyon TL de yatırım oldu” ifadelerini kullandı.

“BÖLGEYE HAVAYOLU İLE GELEN YOLCU SAYISI YÜZDE 180 ARTTI”
Yatırımların artması ile bölgeye yönelik iş dünyasın ilgisi büyürken gerek iş gerekse turizm amaçlı seyahatlerin arttığını yineleyen AK Parti’li İçten, “2007 yılında bölgedeki 16 havalimanına iç hatlardan gelen yolcu sayısı 3 milyon 800 bin kişiydi. Dış hatlar yolcu sayısı ise 148 bin gibi oldukça düşük bir seviyedeydi. 2013 yılına gelindiğinde bölgedeki havalimanı sayısı 19’a iç hat yolcu sayısı 10 buçuk milyona, dış hat yolcu sayısı ise 485 bine çıktı. Yani 7 yılda yolcu sayısında yüzde 179’luk bir artışa sahne oldu. 2014 yılının ilk dokuz ayındaki artış bölgede bu yılın sonunda yolcu sayısının 11-12 milyon kişiyi bulacağının işaretini veriyor” dedi.

Diyarbakır, Mardin, Van, Siirt, Batman gibi önemli turizm merkezlerine yönelik uçak seferlerinin, otobüsle ulaşımın yanına alternatif oluşturmaya başladığını aktaran İçten, havayolları şirketleri arasında özellikle Türk Hava Yolları’nın (THY) bölgeye uçuşları artırmasının kültür turizminin gelişmesinde önemli etki oluşturduğunu söyledi. Bununla birlikte geçen yıllar itibariyle Pegasus, Atlas Jet, Onur Air gibi özel havayolu şirketlerinin bölgeye yönelik seferlere başlamasının uçak bileti fiyatlarında rekabet oluşturduğunu ve pazarın çeşitlenmesine de neden olduğunu ifade etti.

"BARIŞ BÖLGESEL TURİZMİ BESLİYOR"

Bölgesel turizmin ilk gereklerinden birinin barış ortamı olduğunu vurgulayan İçten, dünya turizminde marka olmuş bölgelerin isminin herhangi bir olumsuz olayı çağrıştırmaması olmazsa olmazlardan biri olduğuna dikkat çekti. İçten, 1980’li ve 1990’lı yıllarda güvenlik sorunları yaşayan İspanya’da ayrılıkçı ETA’nın eylemleri dönem dönem İspanya turizmine ciddi darbe vurduğuna işaret etti. ETA’nın silahlı mücadeleyi tam olarak bıraktığı 2010 yılından sonra hızla toparlandığını ve dünyada en çok turist çeken 4’üncü ülke olmayı başardığını hatırlattı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika