spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

DHMİ, 80 kişilik Avrupa Hava Kontrolör uzmanını ağırlıyor

Seçtiklerimiz

DHMİ Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Hava Sahası Kullanıcıları, AB temsilcileri, EUROCONTROL yetkilileri ve 40 ülkeden 80 kişilik yol ücretleri uzmanı  katıldı.
 
9-10 Ekim günleri arasında geniş bir katılım ile yapılan toplantıda; uzman gruplar tarafından tüm EUROCONTROL çapında hava seyrüsefer hizmetlerine yönelik ücretlendirme sistemi inceleme altına alındı.
 
Pan-Avrupa ücretlendirme rejiminin geliştirilmesi, hava sahası kullanıcıları ile mevcut uygulamalar konusunda istişarelerde bulunulması ve sürdürülebilir ilerlemelere yönelik olarak geleceğe dönük perspektifler tesis edilmesi amacıyla karşılıklı değerlendirmeler  yapıldı ve bilgi paylaşımında bulunuldu.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Müdürü Orhan Birdal, tarih boyunca medeniyetlere, kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul’da EUROCONTROL’e üye ülkelerin temsilcilerini misafir etmekten mutluluk duyduklarını belirtti.
 
DHMİ Genel Müdürlüğünün çalışmaları ve görev alanı hakkında bilgiler veren Birdal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Türkiye, yaklaşık 64.000 kilometrelik kontrollü hava yolu şebekesi ve yaklaşık 1 milyon km² kontrollü hava sahası ile büyük ve stratejik açıdan önemli bir hava sahasına sahiptir. Özel konumu itibariyle, Türk hava sahası, Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında geçiş yollarını teşkil etmektedir.
 
Bu denli önemli bir coğrafyada, güvenlik, emniyet ve etkinlik açısından geleceğe yönelik talepleri karşılayacak projelerle birlikte en son teknolojinin kullanılması elbette büyük önem arz etmektedir.
 
Bu kapsamda birçok proje ya tamamlanmış ya sürdürülmektedir. Bunlardan biri bildiğiniz üzere Türkiye’deki ATM Kaynaklarının Modernizasyonu olan SMART Projesidir. Bu proje sayesinde gelecek 20-30 yılı kapsayacak şekilde hava trafik kapasite ve güvenliğini artıracaktır.
 
Bir başka büyük proje olan İstanbul’un yeni havalimanı, Avrupa yakasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 Milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacak. Bu alan, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgâr verileri ve doğal/yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlendi.
 
Yeni Havalimanı, yüksek düzeydeki uçak ve yolcu trafiğini kaldıracak, uzun yıllar Türkiye’nin ve dünyanın havacılık hizmetlerine yeterince cevap verecek, Türkiye’nin iç ve dış hatlarda havacılıktaki büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak, teşvik edecek olmasının yanı sıra Batı Avrupa ile Uzak Doğu arasında da önemli bir transfer merkezi haline gelecek.
 
Bu havalimanı, sadece Türkiye’nin ihtiyacını görecek bir havalimanı değil aynı zamanda batıdan doğuya, doğudan batıya, Afrika’dan da Avrupa’ya hava trafiğinin uğrak noktası olacak. Dünya havacılığının önemli bir parçası olarak, böyle devasa bir dünya projesine imza atmaktan mutluyuz, gururluyuz.
 
Rakamların tanıklık ettiği gibi Türkiye, hem yolcuda hem kargo taşımacılığında küresel ölçekte cazip bir aktarma merkezi konumuna gelmiş bulunuyor. İstanbul ise havacılığın doğal HUB’u durumunda.
 
Zamanında, eksiksiz planlama ve mükemmel uygulama prensibiyle çalışan DHMİ, özellikle son 12 yıldır tüm ülke çapında bir büyük yatırım hamlesini ve işletme becerisini başarıyla yürütüyor.
 
Bu gurur verici, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan tablonun oluşmasında kurumsal tutumumuzun, büyük payı olduğunu memnuniyetle belirtmek istiyorum. Özveriyle çalışan yaklaşık 9000 personeli ile DHMİ, dünya çapında en iyi hizmeti sunmayı gayretindedir.
 
Eminim İnceleme Grubu Üyeleri olarak sizler de Yol Ücretleri Sistemine yönelik hususlarda aynı tutku ile çalışmaktasınız. Türkiye EUROCONTROL’ün ilk üyeleri arasındadır. Dolaysıyla Teşkilatın nasıl büyüyüp geliştiğine kelimenin tam anlamıyla şahit olduk. 6 üye ile kurulmuş ve bugün 40 üyeye ulaşmıştır, bu da muhteşem başarısının kanıtıdır. EUROCONTROL havacılık alanında eşi bulunmayan bir teşkilat olup, tecrübeleri siz uzmanlar sayesinde Avrupa sınırlarını aşmaktadır.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika