spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

‘Dolgu’ havaalanı turizmi uçuracak

Seçtiklerimiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Ordu-Giresun Havaalanı’nı açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 51 yıllık hasretin sona erdiğini belirterek, bitme aşamasına gelen Hakkari Havaalanı’nın da kısa süre içinde açılacağını söyledi. Ordu-Giresun Havaalanı’nın, Karadeniz’e yerli ve yabancı turist akını başlatması bekleniyor. Özellikle Ortadoğulu turistlerin Karadeniz’e ilgisinin katlanarak artacağı ifade ediliyor.  

 

Açılışta, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, hem de Davutoğlu’nun hedefinde muhalefet ve projeleri vardı. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı projeleri eleştirerek, “Çıkmış proje açıklıyor, 30 yıl sonrasına açıklıyor kim öle kim kala. Sırtında küfe yok, çok kolay atıyor tutuyor. Kuru sıkı atmakla olmuyor, sorumluluk istiyor. Bu sorumluluk içerisinde göreve geldik, 2023, 2053 ve 2071’i planladık” dedi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de televizyona çıkması çağrısında bulundu.

 

‘Hayal edilemezdi’

“Yapılamaz, bitmez denilenin yapıldığı bir gün. Gözün Aydın olsun, Ordu, Giresun, Karadeniz” sözleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, şunları söyledi:

 

“Biz hizmetkarız, efendi değil. Yolları kısa ettik. 2002 ve öncesi Türkiye’sinde Ordu ve Giresun’a deniz içinde havaalanı bile hayal edilemezken bugün gerçekleştirdik. Hızlı tren hatlarının uzunluğu 1213 kilometreye uzadı. Karadeniz sahil yolu yüzde 35’ti; tamamladık. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a, ‘Hava yolu halkın yolu olmalı’ dedim, havalimanı sayısını artırdı. Hakkari havalimanı da bitiyor.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hitaben de, “Hesap uzmanıymış. Bak benim maliye bakanım var; idi. Beraberce bir TV’ye çıkın dertleşin, hesaplaşın. O sana gayet iyi anlatır.” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Ordu-Giresun Havaalanı’nın açılışına katıldı. Erdoğan, Davutoğlu ve eşleri sahneye çıkarak vatandaşları birlikte selamladı. Erdoğan ve Davutoğlu, seçim sürecinde ilk defa ortak bir açılışa katıldı.
 
 
 
 
Çin, Japonya ve Türkiye’de var
 
Açılışı yapılan Ordu-Giresun Havaalanı, her iki kentin 51 yıllık özlemini de bitirdi. Ordu’nun Gülyalı İlçesi ile Giresun’un Piraziz ilçesinin arasına yapılan Havaalanı, Türkiye’de ve Avrupa’da deniz üzerine dolguyla yapılan ilk, dünyada ise üçüncü havalimanı olma özelliğini taşıyor. Ordu-Giresun’un yanısıra, Japonya’nın Kansai Havalimanı ve Çin’in Macau Havalimanı deniz üstünde faaliyet gösteren diğer havalimanları…
Ordu’ya havaalanı yapılması ilk olarak 1964 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı CHP Ordu Milletvekili olan Arif Hikmet Onat tarafından gündeme getirildi. 1987’de dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı ANAP Ordu Milletvekili Şükrü Yürür’ün girişimiyle Ünye İlçesi’ne havaalanı yapılması için çalışma başlatıldı. Günümüz parasıyla 6.4 milyon TL’ye ihale edilen, 5 milyon TL harcanan havaalanı çalışması 1991’de başladı. Pistin betonu dökülerek çevresinin tel örgüsü yapılan havaalanı, ödeneksizlik nedeniyle 1993 yılından bu yana atıl durumda bırakıldı.
 
45 metre eninde
2011 seçimlerinde dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ordu’da düzenlenen mitingde havaalanının yapılacağını açıkladı ve hemen ardından Temmuz 2011’de temel atıldı. 1964 yılından itibaren gündemde olan havaalanı yaklaşık 350 milyon TL’ye mal oldu.
Cengiz İnşaat tarafından yapılan havaalanı için 36 milyon ton taş taşınarak deniz dolduruldu. 45 metre genişliğinde, 3 bin 200 metrelik pistiyle uluslararası standartlarda yapılan havalimanında Türkiye’de ilk kez ‘stone mastic asfalt’ uygulandı.
İstanbul Zeytinburnu Belediyesi tarafından kiralanan ve Atatürk Havalimanı’ndan sabah 07.00’de havalanan uçak, saat 08.38’de Ordu-Giresun Havaalanı’na inen ilk uçak oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de, “Burasının yapılacağı açıklamasının üstünden 8 cumhurbaşkanı, 25 başbakan, 75 ulaştırma bakanı geçti” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika