spot_img
spot_imgspot_img
18.5 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Elvan: Türkiye Uzay Ajansı’nı kuracağız

Seçtiklerimiz

Ziyarette TUSAŞ İdare Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı’dan veri (bilgi) alan Bakan Elvan, daha akabinde uçak, ATAK helikopteri ve uydu çalışmalarının yürütüldüğü birimleri gezdi.

Elvan, burada yapmış olduğu açıklamada, TUSAŞ’ın bir hayli etkileyici ve Türkiye’nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı cari açık probleminin giderilmesi açısından bir hayli mühim bir tesis olduğunu belirtti .

TUSAŞ’ın helikopter ve uçak tasarımından imal etmeye kadar bir hayli aktif altyapıya sahip olduğunu açıklayan Elvan, şu ana kadar burada üretimi yapılan beş ATAK helikopterinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini anımsattı.

Yıl bitimine kadar 4 ATAK helikopterinin daha Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini ifade eden Elvan, ilerleyen zamanda toplamda bu sayının 50’ye yükseleceğini açıkladı . Bakan Elvan, insansız hava aracına yönelik çalışmaların da son derece etkileyici olduğunu dile getirdi.

TUSAŞ’ta uydu çalışmalarının da yapıldığını açıklayan Elvan, Bakanlığının işbirliğiyle uydu montaj ve deneme merkezi kurduklarını, kasım ayında açılışını yapacaklarını bildirdi.

Elvan, TUSAŞ’ın uçak, helikopter ve insansız hava aracı üretimi hususunda çok fazla sayıda yetkin personele sahip mühim bir kurum olduğunu belirtti .

Hedef bölgesel yolcu uçağı

İstikbal zamanda bölgesel yolcu uçağı üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Elvan, TUSAŞ yöneticilerinden bu mevzuda detaylı veri (bilgi) aldıklarını belirtti . Elvan, şunları açıkladı :

"İnşallah en kısa sürede bölgesel uçak üretimi altyapısını burada oluşturacağız. Nasıl ilerleyeceğimize karar verip, yol haritamızı net olarak ortaya koyup çalışmalarımıza başlayacağız. TAI çok fazla sayıda mühendisi ve teknisyeni ile istenilen her şeyi yapabilecek düzeyde bir kurumumuz. Bunu değerlendirmek ve TAI’yi kuvetlendirmek istiyoruz. Bakanlık olarak lazım gelen tüm desteği vereceğiz."

Daha akabinde uydu merkezini gezen Elvan, tesisin Türkiye’nin ilk uydu entegre ve deneme merkezi olduğunu belirtti . Tesiste bir uydu için gereksinim duyulan tüm testlerin yapılabildiğini ifade eden Elvan, uzaydaki ortamın bu merkezde oluşturulduğunu ve testlerin buna göre yapıldığını belirtti .

Bakan Elvan, Türksat 6A uydusunun yapımını da bu merkezde yapacaklarını açıkladı .

Elvan, gelecek ay içerisinde Türksat 6A ile alakalı sözleşmenin imzalanarak ilk adımın atılacağını bildirdi.

Türkiye Uzay Ajansı

Uzay ve havacılık alanında Türkiye’de son yıllarda çok fazla mühim gelişmeler sağlandığını açıklayan Elvan, "Bu gelişmelere paralel olarak Türkiye Uzay Ajansı’nı kuracağız. Bununla alakalı mevzuat ve kanun yapım çalışmaları tamamlandı. İlgili kurumların görüşünü aldıktan akabinde Bakanlar Kurulu’na sunacağız, oradan da TBMM’ye sevk edilecek" diye açıkladı .

Bakan Elvan, ajansla beraber bu alandaki çalışmaların tek bir merkezden koordine bir şekilde yürütüleceğini ve daha hızlı adım atılacağını belirtti . Elvan, bu kapsamadaki çalışmaların daha akabinde kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika