spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Etihad 4.yıl üst üste kar açıkladı

Seçtiklerimiz

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal havayolu şirketi Etihad Airways 2014 yılında 7,6 milyar dolar toplam gelir ve 73 milyon dolar net kâr elde ederek bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 52,1 ve yüzde 26,7 artış sağladı ve bugüne kadar olan en yüksek finansal başarısını elde etti. 
 
Havayolunun, birbiri ardına net kârlılık sağladığı dördüncü yılında gerçekleşen bu üstün performans sonucunda, vergi ve faiz öncesi kârı (EBIT) da yüzde 32,5 artarak 257 milyon dolara yükseldi. Şirketin faiz, amortisman, vergi ve kira öncesi kârı da (EBITDAR) yüzde 16,1 artarak 1,1 milyar dolara ulaştı.
 
Etihad Airways’in Başkanı ve CEO’su James Hogan, şu açıklamayı yaptı: "Hissedarlarımızın bizim için belirlediği ticari hedefe başarıyla ulaşıyoruz. Sürdürülebilir bir kârlılığa odaklanmış bulunmaktayız ve rekabetin gerektirdiği yeni destinasyon, yeni uçak, yeni ürün ve yeni altyapı yatırımlarını yapmaya devam ettiğimiz bir dönemde, dört yıl üst üste net kâr elde ederek bu hedef konusundaki kararlılığımızı ortaya koymaktayız."
 
“2014 yılındaki performansımız Etihad Airways’in uluslararası havacılık alanında en çok kâr elde eden, kendi kendine yeterli havayolu olarak sınıfının en iyisi olma özelliğini sağlamlaştırdı. Büyümeye devam ediyoruz ve sadece hacim, tanınırlık ve performans alanında değil aynı zamanda olgunlaşarak, bir havayolundan öte çok yönlü global bir havayolu ve turizm grubuna dönüşerek bu büyümeyi gerçekleştiriyoruz. Bu başarı organik büyüme ve dünya çapındaki havayolları ile yaptığımız geniş kapsamlı ortaklıklar ve katma değerli öz sermaye yatırımlarından oluşan özgün bir stratejinin sonucu."
 
Etihad Airways 2014’te yüzde 22,3′ lük bir artış sağlayarak toplam 14,8 milyon yolcu taşıdı. Ücretli Yolcu Kilometre – RPK-%23.6 artarak 68,6 milyara ulaşırken kapasiteyi temsil eden Arz Edilen Koltuk (AKK) % 21,8 arttı ve 86,6 milyara ulaştı. Müşteri talebi ve gelirde 12 ay boyunca görülen artış Etihad’ın büyüme kapasitesiyle yarışır hale geldi ve uzun dönem büyüme stratejisinin gücünü ortaya koydu.
Yolcu sayısı artışında, Etihad Airways’in global ağının büyümesinin önemli payı oldu. Sekiz ülkede 10 yeni destinasyona (Los Angeles, Dallas, San Francisco, Roma, Zürih, Medine, Erivan, Jaypur, Phuket ve Perth) uçmaya başladı ve 23 mevcut uçuş noktasındaki kapasitesini arttırdı. Uçuş ağındaki ortalama koltuk doluluğu oranı 2013 de %78 iken 2014 yılı sonunda % 79,2 oldu
 
Etihad Airways’in büyümesindeki önemli noktalardan biri geniş kapsamlı codeshare anlaşmaları ve önemli noktalarda yer alan havayollarına yapılan katma değerli öz sermaye yatırımlarına dayanan ortaklık stratejisi oldu. Bu strateji, Etihad Airways’e Orta Doğu bölgesindeki yolcu taşımacılığında 500’den fazla destinasyonu kapsayan, en geniş uçuş ağını sağladı. Böylece önemli pazarlarda satış ve pazarlama fırsatları arttırıldı ve kayda değer iş ortaklıkları oluşturmanın yanı sıra giderlerden de tasarruf elde edildi.
 
Bu strateji sonucunda 2014’te % 37,7’lik bir artışla 1,1 milyar dolar kâr ek gelir sağlandı ve bu gelir Etihad Airways’in toplam yolcu gelirinin %24’ünü oluşturdu. 
 
2014’te Etihad’ın Air Serbia için gerçekleştirdiği %49’luk yatırım için onay verildi. Aynı zamanda Alitalia Havayolları’nda % 49’luk hisse ortaklığı elde etmek için 560 milyon Avro’luk bir yatırım gerçekleştirdi, Mille Miglia sadakat programını yürüten Alitalia Loyalty’de %75’lik bir hisse ve gelecekte Londra Heathrow Havaalanı’nda Alitalia’ya tekrar kiralanmak üzere 5 adet slot alınması gibi yatırımlarda bulunuldu.
 
Air Serbia ve Alitalia, Etihad Airways’in öz sermaye ortaklık ağına en son eklenen havayolları oldu. Etihad aynı zamanda airberlin, Air Serbia, Aer Lingus (2014’te payı %4,99’a yükseldi), Jet Airways ve Virgin Australia’da (2014’te payı %22,9’a yükseldi) hisse sahibi bulunuyor. Şirketin, Darwin Havayolları tarafından işletilen İsviçre merkezli Etihad Regional yatırımı da bu sene başında İsviçre hükümetinin onayından sonra resmileşti.
 
Etihad Airways geçtiğimiz yıl Air Europa, jetBlue, Philippine Airlines, GOL, SAS, Hong Kong Airlines ve Aerolineas Argentinas ile yeni codeshare anlaşmaları yaptı ve South African Airways, Alitalia ve Jet Airways ile olan mevcut anlaşmalarını büyük ölçüde genişletti.
 
Buna ek olarak, yeniden düzenlenmiş ağ ortaklıkları ve tarifelerle yolculara daha çok seçenek sunabilmenin yanı sıra daha fazla sadakat programı ayrıcalıkları sunabilen yeni bir işbirliği modeli oluşturan Etihad Airways Partners programı geçtiğimiz yıl ilk kez tanıtıldı. Bu ortaklık, aralarında airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, Etihad Airways, Etihad Regional, Jet Airways ve NIKI ‘nin de bulunduğu katılımcı havayolları için daha büyük sinerjiler oluşturuyor.
 
Etihad Airways’in gelişiminin bir başka göstergesi de yolcu sadakat programı üyeliğinde görülen artış oldu. 2014 yılında üyelik sayısı her ay ortalama 50 bin yeni katılımcının eklenmesiyle %26,1’lik bir artışla 2,3 milyondan 2,9 milyona yükseldi. Etihad Guest programı 2014’te bağımsız bir şirket haline gelerek büyümesinde bir sonraki aşamaya geçti. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika