spot_img
spot_imgspot_img
20.3 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Eyvah bavulum kayboldu!

Seçtiklerimiz

Böyle şeyler sadece filmlerde olur ya da benim başıma gelmez demeyin, kayıp bavul sorunu seyahat eden her yolcunun problemi olabiliyor. Bana da hep hikayeler anlatılır dinlerdim ama insan yaşayana kadar tam olarak neyle karşı karşıya olduğunu bilemiyormuş. Bundan yaklaşık üç hafta önce İstanbul-Roma uçuşum sonrasında Fiumicino havaalanına indiğimde Roma’da olmanın verdiği sevinçle her şeyden habersiz bavulumun dağıtıldığı bagaj bandına doğru ilerledim ve bavulumu beklemeye koyuldum. Uçak İstanbul’dan rötarlı kalktığı için uçağın içinde beklerken sağ arka kısımdaki koltuğumdan bavulların uçağa yüklenişini görmüştüm, bu yüzden bavulumun da geldiğinden emindim. Bagaj bandının başında yaklaşık bir saat bekledikten sonra bavulumun gelmeyeceğine artık emin oldum ve aynı uçakta yolculuk ettiğim üç kişinin daha aynı durumda olduğunu gördüm.

Bu durumla karşılaştığınızda;

Öncelikle bavulunuzun gelmeyeceğine emin oluncaya kadar bekleyin. Bazen geç dağıtımlar olabiliyor. Sonuna kadar bekleyin.
Uçuş kartınıza yapıştırılan bagaj etiketini asla kaybetmeyin. Çünkü o etiket bavulunuzu uçağın bagajına verdiğinizin kanıtı.
Havaalanındaki görevlilere kayıp bavul bürosunun yerini sorun.

Kayıp bavul bürosundan mutlaka irtibat numarası ve oradaki yetkilinin adını alın. Eğer yurtdışındaysanız pasaportunuz ve bagaj etiketinizle size bir dosya açılıyor ve işlemleri takip edebileceğiniz bir numara veriliyor. İletişim bilgileriniz isteniyor ve bavul geldiğinde size haber verileceği söyleniyor. Klasik prosedür bu şekilde işliyor. Havaalanında yaklaşık üç saat geçirdikten sonra elimde belgelerim, bavulsuz olmanın getirdiği hafiflikle havaalanından ayrılıyorum. Maalesef soğukkanlılığımı koruyamıyorum çünkü ihtiyacım olan her şey bavulumda. Israrla kayıp bavul bürosunu arıyorum ve "Gelince biz sizi ararız" cevabını alıyorum her defasında. Bu sırada tatilim maalesef hiç de hayal ettiğim gibi geçmiyor. Kayıp bagaj problemleri beş gün boyunca havaalanlarının yer işletmelerine ait. Beşinci günün sonunda havayolu şirketi olayı üstleniyor. Bir ay içerisinde bavul takip ediliyor ve bulunamazsa içerisindeki eşyaların varsa faturaları yoksa listesi isteniyor ve size ürünlerin ikinci el fiyatı üzerinden bir teklif sunuluyor. Bazı havayolu şirketleri yolcuyu mağdur etmemek için bavul kayıp beyanında ihtiyaçların karşılanması için nakit para yardımı yapıyor. Benim ilk kayıp bavul maceram böyle, dilerim son olur. Böyle bir durumla karşılaşırsanız yapacaklarınız aklınızda bulunsun diye de birkaç önerim var:

1- Bavulunuzun görünür bir yerinde mutlaka isim etiketiniz, adresiniz ve telefon numaranız yazıyor olsun.
2- Bavulunuza ayırt edici bir özellik kazandırın, renkli kurdeleler bağlamak faydalı olabilir. Çünkü kayıp bagaj bürosunda bavulunuzun özelliklerini ve ayırt edici bir özelliği olup olmadığı soruluyor, böylelikle bulunması kolay oluyor.
3- Uçuş kartınız ve bagaj etiketinizi uçağa bindim nasıl olsa diye sakın atmayın.
4- Telefonunuzu kullanmayacak olsanız bile yurtdışına açtırmayı ihmal etmeyin, acil durumlarda size ulaşılması ve sizin arama yapabilmeniz açısından önemli.
5- Kayıp bagaj bürosundan size verilen dökümanı ve büroya ait telefon numaralarını aldığınıza emin olun.
6- Bavulunuzun ön gözüne ya da en üstüne neler yerleştirdiğinizi unutmayın, çünkü bavulun size ait olduğunu anlamak için içindekilerin beyanını vermeniz gerekiyor.
7- Elektronik eşya ya da değerli eşyalarınızı asla bavula koymayın ve bavulunuzu kilitlemeden uçağın bagajına vermeyin.
8- Olur da sizin başınıza gelirse acil harcamalarınızı sonradan havayolu şirketine fatura edebilmeniz için yaptığınız harcamaların fişlerini saklamayı unutmayın. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika