spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

F-35 tedarikçisine siber saldırı

Seçtiklerimiz

Danimarkalı silah sanayisi üreticilerinin, uzun süre teknoloji casusluğuna maruz kaldığı, casusluğun Çin ile bağlantılı olduğu ileri sürüldü.

Kamu yayıncısı DR’nin, Askeri İstihbarat Servisi Siber Güvenlik Merkezinden edindiği belgelere göre, Danimarkalı en az 5 silah sanayisi üreticisinin bilgi teknolojileri sistemleri, 2008-2012 yılları arasında elit hackerların siber sızmalarına maruz kaldı.

Tüm firmaların adları açıklanmazken yetkililere göre, en önemlisi F-35 projesine parça üreten Danimarka’nın en büyük silah üreticisi Terma. Doğal olarak F35 projesi saldırının odağında.

 ABD’nin liderliğini yürüttüğü, İngiltere, İtalya, Hollanda, Türkiye,Avustralya, Kanada, Danimarka ve Norveç’in ortakları arasında bulunduğu F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi için çalışan Terma firmasının, F35’in uçak radarı elektronik aksamları, makineli tüfek taşıyıcısı, yüksek teknoloji uçak iskeleti paneli gibi parçaları tedarik ettiği bildirildi.

Siber Güvenlik Merkezi Başkanı Lund Sörensen, saldırının çok planlı ve uzun süreli yürütüldüğünü açıkladı.

Özel güvenlik firması Alienvault’a göre de kodlarından yola çıkılarak sözkonusu hackerların Çin Genelkurmayı ile ilişkili olduğu iddia edilirken Çin’in Kopenhag Büyükelçiliğinin konuyla ilgili sorulara yanıt vermediği kaydedildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika