spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Germanwings uçak kazasında sağ kurtulan yok

Seçtiklerimiz

Lufthansa şirketine bağlı Germanwings havayollarına ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Fransa’nın güneyindeki Alp Dağları’nda bir kayak merkezi yakınlarında düştü.

 

Germanwings havayolları şirketi, İspanya’nın Barselona kentinden kalkarak Almanya’nın Dusseldorf şehrine giden uçakta 144 yolcu ve 6 kişilik mürettebat olduğunu açıkladı. Kaza sonrası ilk belirlemelerde yolcu sayısı 142 olarak açıklanmıştı.
Kazanın ardından basın açıklaması yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İspanya Kralı IV. Felipe, uçakta Alman ve İspanyol yolcuların yanı sıra muhtemelen Türklerin de olduğunu söylediler. Uçaktaki Türklerin kimliği ya da sayıları henüz bilinmiyor.

 

Güvenlik kaynakları, TSİ 10.55’te Barselona havalimanından kalkan uçağın 11.47’de acil durum sinyali gönderdiğini söyledi.

 

‘Sağ kurtulan yok’

Fransa Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, 150 kişinin bulunduğu uçaktan sağ kurtulan olmadığını açıkladı.
Fransa Başbakanı Manuel Valls, İçişleri Bakanı’nın enkaz yerindeki incelemelere katılmak üzere yola çıktığını aktardı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da yaptığı açıklamada, kazadan sağ kurtulan olmadığını düşündüklerini söylemişti. Hollande, enkazın yerinin tespit edildiğini ancak ulaşması oldukça güç bir bölgede olduğunu belirtmişti.

 

Enkaz iki bin metrede


Düsseldorf havaalanında uçak takip ekranı.

 

Fransa İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, uçağın yaklaşık 2000 metre yükseklikte bir tepeye düştüğünü söyledi. 
Fransa sivil havacılık kurumu, uçağın Nice şehrinin yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Barcelonnette kasabası arasındaki bölgede düştüğünü söyledi. Kazanın olduğu bölge, Digne Les Bains şehrine de yakın. 

 

Başbakanlık ofisinden yapılan ilk açıklamada ise uçağın Alplerin eteklerindeki Meolans-Revel adlı, yerleşim yerlerinden çok uzakta bir noktaya düştüğü ifade edilmişti.

 

Uçağın düştüğü yere yakın bir kamp alanı işleten görgü tanığı Pierre Polizzi, Al Jazeera’ye verdiği bilgide, “Uçak buradan 2 kilometre mesafede, dağın tepesine düştü. Büyük bir gürültü duyduk sonra ses bir anda kesildi. İlk önce bu bölgede sıkça uçan jet uçakların tatbikatlarından biri sandık” dedi.

 

Enkaz alanı ulaşımı güç olması nedeniyle yalnızca helikopterlerin bölgeye erişebileceği düşünülüyor.

 

Fransız arama-kurtarma ekibi, enkazın olduğu bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyor. 

 

Almanya ve İspanya da yasta


İspanya Başbakan Yardımcısı, ilk belirlemelerine göre uçaktaki yolculardan 45’inin İspanya vatandaşı olduğunu söyledi. Diğer yolcuların çoğunluğunun Almanya vatandaşı olduğu sanılıyor.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kaza nedeniyle büyük bir şaşkınlık içinde olduğunu ifade etti. Merkel, gelişmeleri takip etmek için günlük programını iptal etti. Öğleden sonra yaptığı basın açıklamasında Angela Merkel, "yarın uçağın düştüğü bölgeye gideceğini" söyledi.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Steinmeier, yazılı bir açıklamayla acilen bir kriz masası kurduklarını ve felaketi her yönüyle incelediklerini söyledi. Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile temas halinde olduklarını belirten Steinmeier, yakınlarıı kaybedenlere de başsağlığı diledi.

 

Uçak 24 yaşındaydı

Airfleet uçak veri tabanına göre A320-211 model uçak, 24 yıldır Lufthansa havayolları filosundaydı.
Germanwings şirketi resmi twitter hesabında, "Uçakla ilgili medyada çıkan haberleri gördüklerini ancak henüz kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını" ifade etti. 

 

Airbus şirketi sözcüsü, kazanın nedenine dair bilgi edinmeye çalıştıklarını açıkladı.
Lufthansa havayolları şirketi CEO’su Carsten Spohr, şirketin twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

 

"4U 9525 kodlu uçağa ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Uçaktaki yolcu ve mürettebatın yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Eğer endişelerimiz doğru çıkarsa, bu Lufthansa için kara bir gün. Hayatta kalanlar bulmayı umuyoruz."

 

Germanwings ve Lufthansa şirketleri, hayatını kaybedenlerin anısına sosyal medya hesaplarındaki fotoğraf ve logolarını siyah renklileriyle değiştirdi.

 

Fransa’da en son uçak kazası 2000 yılında yaşanmıştı. Kazada 203 kişi hayatını kaybetmişti.

Uçuşları canlı takip eden Flightradar’da uçağın irtifa kaybı görülüyor.
Kaynak: Reuters, AFP

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika