spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Gizemli mekik döndü

Seçtiklerimiz

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile birlikte geliştirdiği insansız uzay aracı X-37B, Aralık 2012’de çıktığı son uzay görevini tamamlayarak dünyaya döndü.

‘Yörüngesel Test Aracı’ adıyla anılan X-37B’nin, önceki gün Güney California’daki Vandenberg Hava Üssü’ne indiği açıklandı. 2010 yılından bu yana üçüncü kez uzaya çıkan aracın son görevi tam 674 gün sürdü. Araç 2010’da çıktığı ilk uçuşunda 225, 2011’de çıktığı ikinci uçuşunda ise 469 gün uzayda kalmıştı.

NASA’nın uzay mekikleri gibi itici roketle yörüngeye yerleştirilen araç, uzayda gizli görevini icra ederken üzerine yerleştirilen güneş panelleri ve lityum iyon pillerinden aldığı enerjiyi kullanıyor.

‘Gizli’ görevde

İnsansız araç, görevini tamamladıktan sonra yeryüzüne uçak gibi iniş yapıyor.

Hava Kuvvetleri yetkilileri, X-37B projesi hakkında yalnızca “yörüngede bazı deneyler yapılıyor” ifadesini kullanmakla yetiniyor. Bazı uzmanlar, yerden 900 kilometre irtifaya yükselebilen aracın casusluk amacıyla kullanıldığını düşünüyor.  James Bond filmlerinde olduğu gibi yabancı uyduları ele geçirmekte ya da yok etmekte kullanıldığı da öne sürülen X-37B’nin gelişmiş bir lazer silahı taşıyor olabileceği de iddia ediliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika