spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Güney Sudan’da kargo uçağı düştü

Seçtiklerimiz

Rusya Ulaştırma Bakanlığı uçağın Rusya’ya kayıtlı olmadığını açıklarken, uçağın Tacikistan’a kayıtlı olduğu belirtiliyor.
 
Güney Sudan’ın başkenti Cuba’daki havalimanından kalkan kargo uçağı, havalandıktan kısa süre sonra yere çakıldı. Reuters ajansına konuşan görgü tanıkları, uçağın kuyruk kısmının Beyaz Nil Nehri kenarına düştüğünü aktardı.
 
AŞIRI YÜKLEME VEYA TEKNİK SORUN


Güney Sudan’ın havacılık kurumu, uçağın aşırı yükleme ya da teknik bir sorun nedeniyle düşmüş olabileceğini aktardı.
 
Öte yandan Güney Sudan Başkanlık Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, önce "Rus yapımı Antonov AN-12 kargo uçağı, yolcu ve mürettebatıyla düştü" ifadesi kullanıldı. Uçakta 20’ye yakın yolcu ve mürettebat bulunduğu belirtilen açıklamada, 2 kişinin hayatta kaldığı, uçağın düştüğü yerdeki sivillerin de ölmüş olabileceği ifade edildi. 
 
‘EN AZ 40 ÖLÜ SAYDIK’

Diğer bir yerel haber sitesi ise, 40 kişinin öldüğünü öne sürdü. Reuters’a göre, görgü tanıkları enkaz alanında 40’tan fazla ceset saydıklarını belirtti. Adını vermeyen bir polis memuru da en az 41 ölü olduğunu iddia etti.

 

TASS ajansına göre ise Güney Sudan Başkanlık Sözcüsü Ateny Wek Ateny, ilk olarak 41 kişinin öldüğünü, sağ kurtulan 2 kişiden birinin mürettebat üyesi, diğerinin de bir çocuk olduğunu aktardı.

 

Ateny, daha sonra yaptığı açıklamada ise, uçakta 12 yolcu ve 5’i Ermeni biri Rus 6 kişilik mürettebat bulunduğunu, kurtulan 3 kişinin Güney Sudanlı olduğunu belirtti.
 
AP ajansı da ölü sayısını 25 olarak verdi.

 

Uganda’daki Rusya elçiliği sözcüsü Radmir Gaynanov, "Detaylara ulaşmaya çalışıyoruz. Şu anda kesin bir şey söyleyemeyiz. Güney Sudan’daki ilgililerle irtibat halindeyiz" dedi.

 

RUS YETKİLİ: UÇAK, HAVACILIK AJANSINA KAYITLI DEĞİL

Rusya Ulaşım Bakanlığı’ndan bir yetkili RİA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Güney Sudan’da düşen uçağın Rus havacılık ajansı Rosaviatsiya’ya kayıtlı olmadığını söyledi. BM de uçağın kendilerine ait olmadığını bildirdi.
RİA Novosti haber ajansına konuşan BM yetkilileri, “An-12’nin Güney Sudan’daki BM misyonuyla bir ilgisi olmadığını doğrulayabiliriz” dedi.

 

‘UÇAK TACİKİSTAN’A KAYITLIYDI, PİLOT RUSYA VATANDAŞIYDI’

Güney Sudan Başkanlık Sözcüsü Ateny Wek, düşen uçağın yerli bir havayolu şirketi olan Allied Services Limited’e ait olduğu bilgisini de paylaştı.

 

TASS haber ajansına konuşan diplomatik bir kaynak ise, uçağın Tacikistan’a kayıtlı olduğunu söyledi. Kaynak, uçağın mürettebatının altı kişiden oluştuğunu, içlerinden beşinin Ermenistanlı olduğunu, pilotun ise ‘büyük ihtimalle’ Rusya vatandaşı olduğunu kaydetti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de, mürettebattaki 5 kişinin Ermenistan vatandaşı olduğunu doğruladı.

 

TASS ayrıca bir Rus konsolosun, ölenlerin naaşının ülkelerine gönderilmesini sağlamak için yarın enkazın bulunduğu yere gideceğini aktardı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika