spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Hava Harp Okulu’nda mezuniyet töreni

Seçtiklerimiz

Hava Harp Okulu’ndan 6’sı kadın, 4’ü Azeri, 2’si Gürcü, 2’si Türkmen, 2’si Ürdünlü olmak üzere toplam 194 pilot adayı teğmen mezun oldu.

Hava Harp Okulu Komutanlığının 60. Dönem Diploma ve Sancak Devir-Teslim Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının  katılımıyla Yeşilköy’deki Hava Harp Okulu Komutanlığı’nda yapıldı.

Tören öncesinde Hava Harp Okulu Komutanlığı öğrenci alayı, 10. Yıl Marşı eşliğinde tören alanına yerleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askeri törenle Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fethi Alpay tarafından karşılanmasının ardından diploma ve sancak devir-teslim töreni başladı.

Erdoğan, Hava Harp Okulu merasim kıtasını denetleyerek, "Hava Harp Okulu merhaba" dedi. Öğrenciler de Erdoğan’a "Sağol" diyerek karşılık verdi. Erdoğan daha sonra da "Yeni rütbeleriniz hayırlı olsun" diye konuştu.

 Törende, daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Okul komutanı Tümgeneral Alpay’ın konuşması

Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fethi Alpay, törende yaptığı konuşmada, 60’ıncı dönemde 10’u Ürdün, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan vatandaşı olmak üzere, 6’sı kadın 194 genç teğmenin mezun olmaya hak kazandığını söyledi.

Alpay, Hava Harp Okulu’nun kuruluşundan bu yana çok değerli lider ve komutanlar yetiştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Günümüzde ise komutanı olmaktan gurur duyduğum bu okulda, çağın gereklerine uygun, iyi bir lider, iyi bir yönetici ve iyi bir komutan yetiştirme hedefine odaklı olarak, temel askeri öğretilerin yanında havacılık ve uzay, bilgisayar, elektronik ve endüstri mühendisliği ile yönetim bilimlerinde eğitim verilmektedir. Bu eğitimin sonucunda subay diploması ile birlikte YÖK onaylı lisans diploması verilmektedir. Ayrıca, dört yıllık eğitim ve yükseköğretim kurumu süreci sonunda, Atatürkçü düşünce sistemini özümsemiş, ahlaki değerlere ve vatanseverlik duygusuna sahip, üniter ve demokratik devlet yapısını anlamış, cumhuriyetin temel niteliklerine bağlı, milli ve kültürel değerleri benimseyen ve bu değerlere sahip çıkan, sevk ve idare, yöneticilik ve liderlik becerileri ile donatılmış, hava ve uzay gücünün etkin olarak kullanılmasındaki düşünce altyapısına sahip, fiziksel ve mental olarak üstün nitelikli hava subaylarının yetiştirilmesi esas alınmıştır."

Türk Hava Kuvvetlerinin değişim ve dönüşümünün, hiç durmadan devam ettiğini vurgulayan Alpay, bu değişimin daha etkili bir komuta yapısı yanında yeni envantere giren veya girecek olan, havadan ihbar kontrol uçağı, A-400M stratejik nakliye uçağı, modernize edilmiş F-16 uçakları, F-35 müşterek taarruz uçağı ve ANKA insansız hava aracı gibi daha birçok modern harp silah, sistem ve platformları ile bunlara ait mühimmat, donanım ve yazılımı kapsadığını anlattı.

Alpay, konuşmasında mezun olan genç teğmenlere şöyle seslendi:

"Türk Hava Kuvvetleri, varlığıyla caydırıcı ve gerektiğinde tek başına savaşın kaderini tayin edebilecek özellikte bir kuvvettir. Güçlü bir hava kuvveti, ancak üstün nitelikli insan gücüyle daha ileriye gidebilecektir. Aldığınız kapsamlı eğitim ile profesyonel asker ve cesur havacılar olmanın yanında, Hava Kuvvetlerini daha üst seviyelere taşıyacak, değişim ve dönüşümünü hızlandıracak niteliklerle mezun oluyorsunuz. Vatansever subaylar olarak topluma ve çevrenize örnek teşkil edeceğinize, şartlar ne olursa olsun, dürüstlükten, vazifeden, iş ahlakından ve mükemmellikten asla taviz vermeyeceğinize olan inancım tamdır."

Devre birincisi Hava Teğmen Kaptı’nın konuşması

Devre birincisi Hava Teğmen Bayram Berkant Kaptı da mezunlar adına yaptığı konuşmada, Hava Harp Okulu’ndan Atatürk ilke ve inkılaplarının temelini oluşturan, aklın ve bilimin öncülüğünde, sağlam karakter, özveri ve inançla görevlerini yapacak nitelikleri kazanmış subaylar olarak mezun olduklarını söyledi.

Kaptı, "Atamızın istiklal ve cumhuriyetin teminatı olarak gördüğü Türk gençliğinin fertleri olarak, istikbalimizi vakur ve kendinden emin bir şekilde omuzluyor ve Ulu Önderimizin bizlere vermiş olduğu görevleri yerine getirebilmek için sahip olduğumuz hırs ve azimle bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki; güzel yurdumuzu ve yüce milletimizi tehdit etmeye cüret edecek tüm düşmanlar karşılarında bizleri bulacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ve büyük Türk milleti çelikten kanatlarımızın altında ebediyen hür ve bağımsız kalacaktır" diye konuştu.

Diploma töreni  

Konuşmaların ardından devre birincisi Hava Teğmen Bayram Berkant Kaptı, yaş kütüğüne 2014 yılı mezunları adına 60. dönem uçak maketini çaktı.

Törende, daha sonra derece alan teğmenlere diplomaları ve armağanları verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devre birincisi Kaptı’nın diplomasını verdi.

Devre ikincisi Teğmen Cengizhan Alagöz, diplomasını TBMM Başkanı Çiçek’ten, devre üçüncüsü Teğmen Mehmet Korucu, Başbakan Davutoğlu’ndan, devre dördüncüsü Teğmen Bahattin Kuşaksız da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’den aldı.

Daha sonra Güney Kore Hava Harp Okulu mezunu bir teğmene, dereceye giren misafir askeri personel teğmenlere diplomaları sunulurken, 1964 mezunu emekli subaylar bazı teğmenlere diplomalarını verdi.

Sancak devir-teslim töreninin ardından Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Alpay, sancaktar ve sancak muhafızı teğmenlere kılıç ve diplomalarını verdi. F-4 ve F-16 uçakları da geçiş yaptı.

Hava Harp Okulu Marşı’nın okunmasının ardından tören geçişi yapıldı. Mezunların kılıçlarını çatma töreninin ardından SOLOTÜRK gösterisiyle, tören sona erdi.

Notlar

Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tören alanına ayrı helikopterlerle geldi.

Davutoğlu’na helikopterde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti. İstanbul’da devam eden projeleri havadan inceleyen Davutoğlu, Topbaş’tan söz konusu projeler, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ve genel durumla ilgili bilgi aldı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika