spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Havada karada internet!

Seçtiklerimiz

Uçakta internet kullanımında bir ayda 11 bin kullanıcı sayısına ulaşıldı. Türk Hava Yolları (THY) ve TTNET işbirliğiyle oluşturulan WiFi Fly’la uzun yolculuklarda 14 uçakta internete girilebiliyor. TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, haziran ayında başlattıkları hizmetle uçak yolculuğu sırasında internet erişimi sağladıklarını belirterek, haziran ayı sonunda başlayan hizmetten Temmuz sonu itibariyle 11 bin kişinin yararlandığını söyledi.

Yoğun talep sonrasında THY işbirliğiyle internet erişim servisinin yıllar içinde THY filosundaki tüm geniş gövde uçaklarda verilmesini hedeflediklerini dile getiren Kaya, “Şu anda 14 uçakta internet var. THY’nin hedefi internet altyapısı olan uçak sayısını 2018 yılına kadar 62’ye çıkarmak.

İnternet hizmeti, şu anda THY’nin geniş gövde olarak nitelendirdiği Boeing 777-300ER tipi uçaklarında var. Bunlar da daha çok uzun uçuşlarda kullanılıyor. Los Angeles, Tokyo, Houston, New York, Hong Kong, Cidde, Dubai, Pekin, Toronto ve Şanghay’ı kapsıyor” dedi. 5 Megabit saniye hız Kaya, uçakta internet hizmetini ekonomi, comfort ve business class olmak üzere tüm yolcuların kullanabildiğini de aktararak, servisin teknik olarak 10 bin feet’in üzerinde aktif olduğunu ve yurtiçi uçuşlarda bu irtifada geçen sürenin kısalığı nedeniyle internet servisi sunulmadığını kaydetti. Uçaklardaki internet hızı hakkında da bilgi veren Abdullah Kaya, “Hız, dosya indirmede 5 Megabit saniyeye, dosya yüklemede ise 0.5 Megabit saniyeye kadar olabiliyor.

Ancak bu hızlar, uçakta internete bağlanan kişi sayısıyla orantılı olarak farklılık gösterebiliyor” diye konuştu. Kaya, TTNET’lilere 5 bini aşkın Wi-Fi noktasından internet erişim hizmeti sunduklarını da aktararak, TTNET Wi-Fi’ın karada, deniz ve artık THY ile birlikte havada da olduğunu aktardı. WiFi Fly’ın saatlik ve 24 saatlik iki paketi bulunuyor.

Saatlik olanın ücretinin 9.99 dolar, 24 saatlik olanın ücreti ise 14.99 dolar olarak ücretlendiriliyor. ‘Uçuş konforunu ciddi artırıyor…’ Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Sertaç Haybat ise, uçakta internet hizmetinin şu anda sadece THY’de bulunduğunu belirterek, Pegasus Havayolları’nın da yeni sipariş ettiği uçaklarda bu hizmeti vermeyi planladığını söyledi. İnternet servisinin Amerika’daki uçaklarda çok yaygın olduğunu aktaran Haybat, şöyle konuştu: “Bu hizmetin verilmesi biraz yerdeki altyapıyla da ilgili bir şey. Fiyatlarının da ulaşabilir seviyelerde olması gerekiyor. Bütün uçaklarda yaygınlaşması biraz zaman alacak ama uçuş konforunu artırıyor.

Uçakta internet hizmeti vermek güzel bir hizmet. Seyahat edenler havada da internete bağlı kalabiliyor. Uçuş konforunu artırıp, insanların geçen ölü zamanı daha fazla değerlendirmelerini sağlıyor. Özellikle uzun uçuşları daha verimli hale getiriyor. İnternet altyapısını uçağın siparişi sırasında yapmak daha doğru. Sonradan yapılması daha zor oluyor.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika