spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Havalimanı Ordu’nun yüz ölçümünü arttırdı

Seçtiklerimiz

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı’nın gözden kaçan bir önemi daha olduğunu belirtti.

Gülyalı ilçesi sınırlarındaki projeyle Ordu’nun, dolayısıyla Türkiye’nin yeni bir toprak bütünlüğüne sahip olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ordu, 5 bin 952 kilometrekare toprağa sahip bir ilimizdi. Karasal bütünlüğü bu şekildeydi. Şimdi havalimanıyla yaklaşık bin 750 dönümlük bir alanımız daha oldu. Kıbrıs’ı da bizim devletimiz olarak kabul edersek, belki Kıbrıs harekatından bu yana Türkiye’nin topraklarına yeni toprak daha katıldı, yeni bir alan oluştu. Bin 750 dönümlük bu alan da Türkiye Cumhuriyeti devletinin haritalarında bir karasal bütün olarak yer alacak. Bizler de Ordu’nun büyükşehir olmasına paralel coğrafyası ve toprağının fiili olarak büyümesinin heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz."

– "Denize yapılması sonraki süreçte lehimize oldu"

Yılmaz, denize havalimanı yapmanın kolay olmadığını ancak bunun da bir gerekçesi bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hepimiz denize havalimanı yapılıyor diye övünüyoruz ama şu da bir gerçek ki Ordu ve Giresun’da uçakların inebileceği bir alan bulunamadı. Denize dolgu maliyetlerine bakıldığı zaman herhangi bir şehre yapılan havalimanından daha pahalı değil. Ordu ve Giresun’da arazi fiyatlarının yüksek olması sebebiyle denize yapılan havalimanı sonraki süreçte lehimize oldu. Bin 750 dönümlük bir araziden bahsediyoruz. Bugün bu büyüklükteki bir alanı Ordu ve Giresun’da kamulaştırmaya kalktığınızda havalimanının 2,5 katı kadar bir maliyet ortaya çıkacaktı. Dolayısıyla bugün ‘İyi ki deniz üzerine bu havalimanını yapmışız’ diyoruz."

– Ordu-Giresun Havalimanı Projesi

Deniz üzerine inşa edilen dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanının yapımı sürüyor.

Ordu-Giresun Havalimanı Projesi, Ordu’ya 19, Giresun’a 25 kilometre mesafede olup Ordu’nun Gülyalı ilçesinde yapılmakta. Coğrafi şartları nedeniyle uygun alan olmadığı için denizin üzeri doldurularak yapılan projenin pist uzunluğu 3 bin, genişliği ise 45 metre.

Proje kapsamında dolgu için yaklaşık 30 milyon ton taş kullanılırken, Ordu-Giresun Havalimanı altyapı inşaatının yüzde 100’ü, üstyapı inşaatının ise yüzde 50’si tamamlanmış durumda.

Havalimanının, 15 Mart 2015’te açılması planlanıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika