spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Havalimanında 18 gün süren insanlık dramı

Seçtiklerimiz

Türkiye’ye iltica etmek isteyen 35 Uygur Türkü, dün gece saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen talimat üzerine, 18 gündür bekletildikleri Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katındaki özel bölümden alındı. 35 kişi, Atatürk Havalimanı Pasaport Kontrol Büro Amirliği’nde yapılan pasaport işlemlerinin ardından, gruplar halinde Türkiye’ye giriş yaptı.

Polis eşliğinde Atatürk Havalimanı Merkez Polis Merkezi’ne götürülen 35 Uygur Türkü’nün, buradaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından da Kumkapı’daki
Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne sevk edileceği belirtildi.

TAV ÖZEL PARAVAN YAPTI, İHTİYAÇLARINI KARŞILADI

Çin’den kaçarak Türkiye’ye gelen ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da günlerdir perişan bir halde Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye giriş izini bekleyen ve aralarında küçük çocuk ile hamile kadınların da bulunduğu 35 Uygur Türk’ü için, havalimanı işletici firma TAV’ın özel bir paravan yapıp yeme ve içme ihtiyaçlarını karşıladı.

Edinilen bilgiye göre 25 Mart 2014 tarihinden itibaren sırasıyla Ethiad Havayolları ile 7 kişi, THY ile 21 kişi, Katar Havayolları ile 7 kişi Dubai, Katar ve Malezya üzerinden Atatürk Havalimanı’na geldi. Gelenlerin Türkiye’ye giriş yapabilmesi için de Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği tarafından ilgili bakanlıklara izin yazısı yazıldığı öğrenildi.

224 NUMARALI KÖRÜĞÜN YANINA YERLEŞTİRİLDİLER

Türkiye’ye giriş yapmak isteyen ancak yasalar nedeniyle giriş yapamayan Uygur Türkleri için, TAV Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katı pasaport arkasındaki 224 numaralı körüğün olduğu yerde bir paravan yaptı. Yeme ve içme ihtiyaçları da TAV tarafından karşılandı. Ancak dışarıya çıkma hakları olmayan ve 18 gündür yıkanamayan 35 kişi arasında hastalıkların başladığı özellikle çocukların bu durumdan etkilendiği öğrenildi.

BİR ÇOCUK HASTANEYE KALDIRILDI

Bu arada hastalanan kadın Uygur Türkleri’nin de erkek doktora muayene olmak istememeleri üzerine kadın doktor getirileceği belirtildi. Edinilen bilgiye göre bir çocuk da hastaneye gönderildi.

MHP’DEN PROTESTO

MHP Fatih İlçe Teşkilatı üyesi bir grup, Çin’den gelen 35 Uygur Türkünün Türkiye’ye giriş izni için Atatürk Havalimanı’nda bekletilmesini protesto etti.

Ellerindeki Türk bayrakları ve çeşitli pankartlarla havalimanının dış hatlar terminaline gelen gruptakiler, 25 Mart’tan itibaren farklı havayolu şirketleriyle Dubai, Katar ve Malezya üzerinden İstanbul’a gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 35 Uygur Türkünün evrak eksikliği gerekçesiyle Türkiye’ye girişlerine izin verilmemesine tepki gösterdi.

"Kapılar açılsın, Uygur Türkü alınsın" ve "Türkiye uyuma, soydaşına sahip çık" sloganları atan gruptakiler, alkış ve ıslıkla protestoda bulundu.

Gruptakiler daha sonra havalimanından ayrıldı. Çevik Kuvvet ekipleri, protesto dolayısıyla güvenlik önlemi aldı.

Uygur Türklerinin ülkeye giriş yapabilmesi için Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği’nce ilgili bakanlıklara izin yazısı yazıldığı öğrenildi.

Atatürk Havalimanı’ndaki bekleyişleri süren Uygur Türklerinin yeme-içme ihtiyaçlarının TAV tarafından karşılandığı kaydedildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika