spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Havalimanları konut sektörünü de uçurdu

Seçtiklerimiz

Türkiye’de havalimanları çevresindeki arsa ve konut fiyatlarını tavana çıkarıyor. Yeni havalimanı projelerinin söylentileri bile fiyatların fırlamasına yetiyor. İstanbul’daki 3. Havalimanı Projesi’nin yanı sıra Hakkari, Rize, Ordu-Giresun’a yapılacak havalimanları Türkiye’nin ekonomik prestijini perçinlerken, yeni havaalanı projesi çevresindeki arsa ve konut fiyatları ise tavana vuruyor. İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşa hızla ilerlerken köprü civarında bulunan Yeniköy, Tayakadın, Çatalca, Kemerburgaz’da arsası bulunanlar yükselen fiyatlar dolayısıyla büyük bir avantaj yaşıyor.

Çatalca ilçesi ve çevre beldeler Yeniköy, Tayakadın, Boyalık, Baklalı, Durusu, İmrahor  ve Arnavutköy için hazırladığı Fuar Alanı, Kongre Merkezi, Doğal Park gibi projeler konusunda planlama yapıyor.  Birçok büyük şirketin art arda Çatalca bölgesinden arazi almasının ardından, Üçüncü havaalanı bölgede alışveriş merkezi, otel, ofis, konut, organize sanayi, hastane, eğlence merkezi, üniversite gibi projelerinin de bölgede gün yüzüne çıkması bekleniyor.  

KEMERBURGAZ’DA YÜZDE 165 ARTTI

Bu da konut ve arsa fiyatlarını  tetikliyor. Geçen yıla göre bu yıl arsa fiyatlarında Arnavutköy’de yüzde 140’a, Kemerburgaz’da yüzde 165’e, Çatalca’da  yüzde 150’ye  varan artışlar arazi sahiplerini sevindiriyor.  Yeniköy halkı ise, devletin istimlak ettiği arsaların metrekare fiyatının düşük olmasından dolayı şikayet ediyor. Havaalanının bulunduğu bölgede, proje öncesi metrekaresi 20 ila 30 TL: olan tarla fiyatları 250-300’yi bulmuş görünüyor.  Yeniköy mevkisinin yaklaşık yüzde 70’lik bölümü proje alanı içerisinde yer alıyor. Projeyi kapsayan alanlar içinde tarla vasıflı taşınmazlar için istenen satış fiyatı metrekare başına 300-400 TL. Deniz gören konut arsaları metrekare başına 700 TL, deniz görmeyen konut arsaları ise 500 TL’ye kadar yükselmiş durumda.  

RİZE-ARTVİN BEKLEMEDE

Denize dolgu yapılarak tamamlanacağı belirtilen Rize-Artvin Havaalanı, şimdiden Çayeli ve Pazar’da konut ve arsa fiyatları artmış görünüyor. Bölgede yapılacak olan havalimanı için yatırımcılar ilk kazmanın vurulmasını bekliyor.

GÜLYALI KÜRESEL OLDU

Deniz üzerinde inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı projesinin inşaatıyla Gülyalı ilçesindeki arsa ve konut fiyatları adeta tavan yaptı. 29 milyon taş dökülen havalimanında 139 kamyon gece gündüz çalışıyor. Bölgede, inşaat öncesi 75 bin liraya satılan daireler 150-200 bin TL’ye alıcı buluyor.  Arsaların metrekaresi 100 liradan satılan arsaların metrekaresi ise 500 liraya kadar çıkarken, havaalanının yapacağı ilçe ve çevre beldelerde konut ve arsa fiyatlarının üç katına kadar çıkıyor.

HAKKARİ İKİYE KATLADI

Hakkari Yüksekova’da yapımı devam eden ve Ekim 2014’te tamamlanması planlanan havaalanının bitimiyle, yıllık 1 milyon yolcu kapasiteli havaalanı Hakkari’de faaliyete geçmiş olacak. Sadece geçen ay  67 milyon 341 bin dolar ile Doğu’nun en çok ihracat yapan şehri olan Hakkari; İran, Irak başta olmak üzere bölgedeki birçok ülkeyle ticari ilişkilerin artmasına sebep olması beklenen havaalanı bölgedeki konut ve arsa fiyatlarını da artırdı. Özellikle ofis, mağaza ve konut kiralarında yüzde 200 oranında artış görüldü. Havaalanı çevresindeki arsalar da değer kazandı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika