spot_img
spot_imgspot_img
18.5 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Havalimanlarında sessiz IŞİD alarmı!

Seçtiklerimiz

ABD’nin beklenen hava harekâtı sonrasında unsurlarının ve kamplarının bir bölümünü kaybettiği açıklanan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, Birleşik Devletler ve Avrupa ülkelerini hedef tahtasının en başına koydu.

HAVALİMANLARINDA SESSİZ ALARM!

Tehditleri değerlendiren güvenlik birimleri, bir yandan istihbarat çalışmalarına ağırlık verirken, bir yandan da IŞİD’e katılmak için havayolunu kullanarak Türkiye’ye gelenlere karşı mücadele çerçevesinde havalimanlarında yoğun güvenlik önlemleri almaya başladı.

Bu kapsamda, özellikle büyük kentlerdeki havalimanları başta olmak üzere ülke genelindeki havaalanlarında ‘sessiz’ bir alarm uygulaması var.

TALİMAT VERİLDİ

IŞİD’in, Türkiye’yi hedef alan açıklamaları sonrasında harekete geçen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü, havalimanları ve havaalanlarındaki güvenlik önlemlerinin artırılması talimatını verdi.

Ağustostan bu yana devam eden ‘sessiz alarm’ uygulamasında iki basamaklı güvenlik kontrolü gerçekleştiriliyor.

ELLE KONTROL ARTTIRILDI

İlk adımda, uçağa gidecek yolculara uygulanan x-ray cihazıyla kontrolün yanı sıra artık ‘elle kontrol’ de artırıldı. Daha önce her 10 yolcudan birine yönelik gerçekleştirilen ‘elle kontrol’ uygulaması, alarm durumunun artırılmasıyla birlikte her 10 yolcudan 4-5 düzeyine yükseltildi. Yani artık uçuş yapan yolcuların yarısı ya da yarıya yakını ‘elle kontrol’den geçiriliyor.

Alana giriş yapan yolcular, ‘cımbızlama’ olarak tanımlanan tesadüfi seçim yöntemiyle belirlenerek teknik cihazların yanı sıra güvenlik görevlilerinin elle aramasından da geçiyor.

Bu uygulamayla, halen her havalimanı ya da havaalanında ileri teknolojili x-ray cihazlarının olmaması nedeniyle mevcut cihazların tespit edemediği şüpheli yolcular veya bagajlar üzerinde elle arama yapılıyor.

KAĞIT PATLAYICI ARTIŞ GÖSTERDİ

Bu arama yönteminin amacı ise özellikle son dönemde artış gösterdiği bilinen ‘kâğıt patlayıcılar’ın tespit edilmesi. Plastik patlayıcıların inceltilip elyafla izole edilmesiyle elde edilen kağıt patlayıcılar, bagaj içine yerleştirildiğinde, halen pek çok havaalanında kullanılan konvansiyonel x-ray cihazlarıyla tespit edilemiyor. Bu nedenle, şüpheli yolcuların kendileri ve bagajları daha detaylı aranıyor.

PARÇA BOMBA DÜZENEKLERİ

İkinci aşamada ise, yine son dönemde başta ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin güvenlik birimlerince havalimanlarında yakalanan ‘patlayıcı düzenekleri’nin tespiti amacıyla elektronik cihazlara yönelik detaylı incelemeler var.

Radikal terör gruplarının havayolu üzerinden yaptığı eylemci sevkiyatına yönelik araştırmalarda, patlayıcı düzeneklerinin bir bütün olarak değil, parçalar halinde farklı kişilerce aynı uçakta taşındığı ve yerine ulaştırıldığı belirlendi.

BİNİ AŞKIN KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da geçtiğimiz günler BM’de yaptığı konuşmasında bu noktaya değinmiş ve konuyla ilgili olarak şunları söylemişti: ”Bu sayede yabancı terörist savaşçılar tehdidi ile mücadele kapsamında 6 bin 300 kişiye giriş yasağı koyduk, bini aşkın yabancıyı sınır dışı ettik. Havalimanlarında risk analiz grupları oluşturduk.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika