spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Hindistan Mini Uzay Mekiğini Uzaya Yolladı

Seçtiklerimiz

Hindistan, yapımı beş yıl süren ilk insansız uzay mekiğini uzaya yolladı. Uzaya yolladığı mekikle beraber yeniden kullanılabilir roket üretimi yarışında yer aldı. Hindistan’da Andhra Pradesh şehrinden kalkan 6,5 metre yüksekliğinde ve 1,75 ton ağırlığında olan mini uzay mekiğinin atmosferde 70 kilometre mesafe gitmesi hedeflendi. NASA’nın 2011’de Uzay Mekiği Programı’nı durdurması ile yeniden kullanılabilir uzay aracı alanında uluslararası bir rekabet gündeme gelmişti. Yeniden kullanılabilir uzay araçları modelleri, uzayın keşfi maliyetini büyük ölçüde azalttığı için oldukça yoğun şekilde ilgi görüyor.
 
 
Uzay programına bir süreden beri önemli ölçüde yatırım yapan Hindistan’ın şu ana kadar yaptığı en dikkat çekici uzay keşfi girişimi 2013 yılında Mars’a yolladığı uyduydu. Ülke, önümüzdeki 10 yıl içinde uzaya tam kapsamlı olarak yeniden kullanılabilir bir uzay mekiği yollamayı hedefliyor.
 
 
Çıkışı Sriharikota’dan Yapıldı 
 
 
Pazartesi günü uzaya fırlatılan yeniden kullanılabilir uzay aracı olan RLV-TD ’nin çıkışı Sriharikota’dan gerçekleşti. Söz konusu aracın uçuşu tamamlaması beklenmiyor. Yapılan deneyin asıl amacı Uzay Araştırma Organizasyonu’nun hipersonik hıza ulaşma ile insansız iniş konusunda veri toplamak istemesiydi. Bu uzay aracı modelini geliştirmek Hindistan’ın beş yılını aldı. Toplamda araç 14 milyon dolara mal oldu. Amerika uzay mekiği programından vazgeçince bazı özel şirketler arayı kapatmak üzere harekete geçtiler.  Japonya, Rusya da bu alanda araştırmalara devam ediyor.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika