spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Hürkuş uçuş hürriyetine kavuştu

Seçtiklerimiz

Türkiye’de üretilen ve uluslararası alanda sertifikalandırılan ilk Türk sivil imalat olan Hürkuş Eğitim Uçağı, Tip Sertifikası alarak uçuşa başladı.
 
Hürkuş Tip Sertifikası teslim törenine Savunma Bakanı Fikri Işık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Bakan Arslan törende yaptığı konuşmada, Vecihi Hürkuş’un yaptığı uçağın sertifikalandırılması için kamyon sırtında Çek Cumhuriyeti’ne gönderildiğini anımsatarak bugün Hürkuş’un Tip Sertifika Onayının Türkiye’de verilebiliyor olmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Arslan ‘havayolu halkın yolu olsun, herkes uçsun’ ilkesiyle havayolu sektöründe ciddi başarı elde ettiklerine dikkati çekerek sertifika töreninin bu açıdan büyük anlam ifade ettiğini söyledi.
 
 
‘İMALATÇI ÜLKE’ OLDUK
 
Türkiye’nin 2003’ten bu yana havacılık sektöründe dünyada 30. sıradan 10. sıraya yükseldiğine dikkati çeken Arslan “Milli bayrak taşıyıcımız dünyanın ilk 15’i arasında, İstanbul’da Atatürk Havalimanı Avrupa’nın ilk 4’ü arasında, İstanbul’da yapacağımız 3. havalimanı dünyanın ilki olacak. Bugün milli gururu hep birlikte yaşıyoruz ancak bununla yetinmemeliyiz. Artık sivil uçağımızı kendimiz ürettiğimiz ve kendimiz sertifikalandırdığımız bir aşamaya gelmemiz çok gecikti” diye konuştu. Atak helikopteri ve insansız hava araçlarının () üretiminde gösterilen başarının Hürkuş ile taçlandığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti: “Sivil ve askeri uçağımızı yapabilmek adına sizlere güveniyoruz. İşin başı inanmak. Bu inancın ortaya konması, siyasi otorite tarafından desteklenmesi ile kağıt üzerinde başlayan düşüncenin ete kemiğe bürünmesine şahit oluyoruz. İşçisinden en tepedeki idarecisine kadar herkes buna inanmak zorunda. Biz bu güvenle ülkemizin tüm sektörlerinde artık sağlıklı planlamalar yapabiliyor, daha uzun vadeli hedefler orta koyabiliyoruz.”
 
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de Türkiye’yi ‘imalatçı ülke’ konumuna yükselten bu sertifikanın, üretici firma olarak TUSAŞ’ta bir uçağın ana tasarımcısı ve üreticisi olmak adına tüm aerodinamik, yapısal ve sistemsel tasarım, üretim kabiliyetinin kazanıldığı ve bu kabiliyetin testlerle doğrulandığının tescili olduğunu dile getirdi.
 
HEDEF MUHARİP UÇAK
 
Hürkuş’tan sonraki iftihar vesilesinin milli muharip uçağını üretmek olacağını dile getiren Savunma Bakanı Fikri Işık da “Dünyanın en gelişmiş savaş uçağını ürettiğimiz zaman bu gururu yaşayacağız. Biz de uzun bir gelecek olmadan ilk muharip uçağımızın ilk uçuşunu seyredeceğiz” diye konuştu.
 
 
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ LESİ YIL SONUNDA
 
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının hazırlandığını ve bu yılın son çeyreğinde ihaleye çıkmayı planladıklarını belirterek, “18 Mart 2017’de temel atmak istiyoruz” dedi. Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümü ile uyumlu olması adına 2 bin 23 metre ayak açıklığına sahip olacağını ve bu uzunlukla bir rekora imza atılacağını belirterek, projenin güzergahının da tamamen belirlendiğini dile getirdi. Özellikle tarihi yarım adadaki sit alanlarına girmemek için Lapseki’den Gelibolu’ya geçiş öngördüklerine işaret eden Arslan, Gelibolu’dan sonra 45 kilometrelik Malkara’ya kadar uzanacak otoyolu da köprü ihalesinin içinde yapacaklarını, bunu Savaştepe’de İstanbul-İzmir Otoyolu’na, kuzeyde de Kınalı’dan devam eden otoyola bağlayacaklarını açıkladı.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika