spot_img
spot_imgspot_img
21.8 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

İstanbul’da ki Duty free ilk 5’te

Seçtiklerimiz

 Arcan, Chanel, Hermes gibi dünyaca ünlü markaların duty free’lerdeki satışlarına bakıldığında da İstanbul’un yine ilk 5’te olduğunu dile getirdi. İstanbul’un 2000’li yıllardan bu yana hep markaların gözdesi olduğunu ifade eden Arcan, o dönemden bugüne en büyük farkın transit yolcu oranının yüzde 45’e çıkması olduğunu belirtti.
 
Arcan, "Gelen yolcu Ortadoğu ve Uzakdoğulu ise iyi haber, marka sever, lüks sever, para harcar. Ruslar geliyorsa da iyi haber. Batılılar alışverişte daha az iştahlı. Mesela Ortadoğu’dan bir uçak geliyorsa o uçak zengin turiste yönelik mağazaların olduğu kapıya alınıyor. Bunu biz TAV ile iletişim halinde yapıyoruz, çünkü dakika başına Euro kazancı artıyor. Ortadoğulu ne ister, Avrupalı ne ister onu bildiğimiz için ona göre mağazalara yakın kapıya yanaştırıyoruz uçakları" diye konuştu. 
 
% 70’İ İÇGÜDÜSEL ALIŞVERİŞ
 
Duty free’ye gelip de alışveriş listesi aklında tam olan kişilerin azınlık olduğunu kaydeden Arcan, alışverişin yüzde 65-70’inin içgüdüsel alışveriş olduğunu, yani daha önceden planlanmamış, mağazada karar verilen alışveriş olduğunu vurguladı. Ortalama sepetteki ürün adedinin 6-7 olduğunu ifade eden Arcan, şu bilgileri paylaştı: "Bir mağazanın girişlerinde geçiş sayan kamera var. Full giriş çıkış, duvar yok. Tüm giriş çıkışları tarıyoruz, bir mağazadan giriyor çıkıyor başkasına çıkıyor. Toplam giriş çıkışa bakarsanız yolcunun mağazaya girme oranı yüzde 110. Ayakizi bırakma oranı olarak çok iyi bir oran bu. Mağazadan içeri girenlerin de yüzde 35-40’ı alışveriş yapar."
 
Duty free’de her dakika 8 cent fazla harcanıyor 
 
Arcan, pasaport sırasında beklenen her dakikanın alışveriş tutarına etkisini şu sözlerle açıkladı: "Bir yolcu hava tarafında -pasaport kontrolü sonrası- geçirdiği her bir dakika için ortalama 8 cent daha fazla alışveriş yapıyor. Dolayısıyla havalimanına girdiği andan itibaren otopark, güvenlik, check-in ve pasaport’tan beklemediği her dakika için alışveriş tutarı artıyor. 2000’lerde 45 dakika önce geliyordu insanlar havalimanına, şimdi ortalama 2-2.5 saate çıktı. Yolcular bilerek erken geliyor. Burayı bir avm gibi görüyor çünkü. Biz de bunu istiyoruz."
 
Kişi başı en çok harcamayı Avusturyalı yapıyor
 
Arcan, alışveriş yapan yolcuların kişi başı harcamalarına bakıldığında, gidiş katında kişi başına en fazla harcamayı Avusturyalılar’ın yaptığını, onları Gürcüler, Çekler ve Macarlar, Japonlar ve İspanyollar’ın izlediğini söyledi. Arcan, geliş katındaysa Türklerin açık ara ilk sırada olduğunu söyledi. Arcan ayrıca, Old Bazaar adı altında Türk ürünlerini satan bir bölüm kurduklarını da belirterek, bu bölümdeki satışların toplamın yzüde 6-7’sini oluşturduğunu, bu oranın kısa sürede artacağına inandıklarını ifade etti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika