spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

İzmit Körfezi ‘Deniz Uçağı Eğitim Merkezi’ oldu

Seçtiklerimiz

7 yıl önce Büyükşehir Belediyesi adına İzmit Körfezi’ni kirleten gemi ve sanayi kuruluşlarını havadan kontrol ile belirlemek amacıyla hizmete alınan deniz uçağı sayesinde İzmit Körfezi’ndeki kirlilik büyük ölçüde azaldı. İzmit Körfezi de ‘Deniz Uçağı Eğitim Merkezi’ oldu.

DENİZ UÇAĞI EĞİTİM MERKEZİ

Türkiye’deki birkaç deniz uçağı pilotundan biri olduğu gibi uçuş eğitmeni de olan Hakan Osanmaz’ın kurduğu Eğitim Merkezi’nde, daha önce ABD ve Kanada’ya gidilerek alınabilen, brövesi dünyanın her yerinde geçerli 8 ve 12 kişilik türbin motorlu ve piston motorlu deniz uçağı eğitimleri verilmeye başlandı.

HAVA KONTROLLERİ YAPIYOR

Yıllarca Almanya’da deniz uçağı pilotluğu yaptıktan sonra Türkiye’ye gelen Hakan Osanmaz, 7 yıldan bu yana İzmit Körfezi’ndeki kirliliğin önlenmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi adına belediye çevre görevlileri ile birlikte hava kontrolleri yapıyor. Havanın uygun olduğu hemen her gün kaldırılan deniz uçağı, 7 yıllık süre içinde denizi kirleten fabrika ve gemileri fotoğraflayıp, denizden de tespit yaptırarak bugüne kadar bunlara yaklaşık 12 milyon TL ceza uygulanmasını sağladı. Yapılan uçuşlar caydırıcı rol oynadığı için ceza kesilmesi neredeyse görülmez oldu.

GEMİLER ARTIK ATIK BOŞALTMIYOR

İzmit Körfezi’ne atık boşaltılmasının önlenmesiyle Körfez’in birçok noktası yüzülebilir hale gelirken, balık çeşitliliği de büyük arttı. Hakan Osanmaz, bu kontrollere başladıklarında, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun kendisine “Ne zaman bunun sonucunu alırız?” diye sorması üzerine kendisine, “Hiç ceza kesilmediği zaman” yanıtı verdiğini artık gemi ve sanayi kuruluşlarının uçakla denetim yapıldığını, anında büyük para cezası uygulanacağını bildiği için atık boşaltamadığını belirterek şöyle devam etti:

7 YILDA 12 MİLYON TL CEZA

“Kocaeli’nde 7 yıl içersinde 12 milyon TL’ye varan cezai işlem uygulandı. Havadan gemi ve fabrikaları, görmek çok daha kolay. Bunları yüksek çözünürlüklü kameralar ile çekiyoruz. Daha sonra havadan aşağıdaki gemimize mail atıyoruz. Gemimiz o fabrikaya veya gemiye yanaşıp direkt cezai işlemi uyguluyor. Orman yangınlarıyla da ilgili gördüğümüz ilk dumanı, kordinatları direkt orman dairesine bildirip gerekirse helikopteri kaldırıyoruz.”

 “ABD VE KANADA’YA GİTMEYE GEREK KALMADI”

Türkiye’nin ilk deniz uçağı eğitmenlerinden biri olan Hakan Osanmaz, gerekle izin ve yetki belgelerini buradaki eğitim merkezini 1.5 yıl önce açtıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Burada ilk etapta 4 deniz uçağı pilotu yetiştirdik. Şimdi yetiştirmiş olduğumuz pilotlardan bazılarını Bursa-Haliç arasındaki uçaklara transfer ettik. Şimdi yeni bir pilot arkadaşımız olan Seçkin Yaylalar müracat etti. Türkiye’nin çiçeği burnunda ardaşımız brövesini aldı.

Burası gerçekten Kocaeli Körfezi artık tam bir deniz uçağı üssü ve eğitim merkezi oldu. Buradan hem yolcu uçakları İstanbul Haliç’e gidip gelmeye başladı. Eskiden bu eğitimleri alabilmek için pilotlarımız ABD’ye veya Kanada’ya gidiyordu. Şimdi artık bütün bu eğitimler burada Kocaeli Körfez’inde verilmeye başlandı. Hatta ve hatta Avrupa’dan da insanlar gelip burada deniz uçağı eğitimi almaya başlayacak.

Avrupa Birliği normlarında deniz uçakları olan piston motorlu ve 8-12 kişilik türbin motorlu çift motorlu deniz uçakları diye ayrıştırılmış. Biz burda piston motorlu deniz uçaklarının eğitimini veriyoruz. Ama şimdi çok yeni olarak da bundan sonra burada 8 ve 12 kişilik büyük tribün motorlu Cessna Caravan uçakların da eğitimini burada verebileceğiz. Artık bu ülkede Cessna Caravan uçakların da eğitimi verilecek. Bu bağlamda bu Körfez deniz uçağı üssü hem bir deniz uçağı eğitim merkezi oldu.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika