spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Kapadokya Turizmini Balonlar Uçurdu

Seçtiklerimiz

Ürgüp, Göreme, Çavuşin ve Uçhisar merkezli düzenlenen balon turları, turistlerden yoğun ilgi görüyor. Turistler, 200 avro karşılığında, ortalama 45 dakika süren turlar sayesinde Kapadokya’nın doğal ve tarihi güzelliklerini havadan görme fırsatı buluyor. Bölgede, balon turu düzenleyen 25 firma faaliyet gösteriyor. Balon turları, bölge turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 424 bin kişinin Kapadokya’yı sıcak hava balonuyla havadan görme fırsatı bulduğunu belirterek, "Kapadokya’ya gelen bir turistin sırf balona bindiğini varsayarsak, ortalama bir kişi 200 avro harcıyor. Dolayısıyla 424 bin kişi 84,8 milyon avro demek oluyor" dedi.
 
Çetinkaya, sıcak hava balonu işletmeciliğinin bölgede bir sektör haline geldiğini ifade ederek, "2014 yılında Kapadokya bölgesinde sıcak hava balonları 319 gün uçuş gerçekleştirdi. Dolayısıyla Nevşehir ve Kapadokya’yı kalkındıran, turist akışını sağlayan, bacasız sanayi, balondur diyebiliriz. Eskiden turistler, Kapadokya bölgesini gezmeye gelir, balona binerdi, şimdi ise balona binmeye gelip, Kapadokya’yı geziyor" diye konuştu.
 
Dünyada en çok balon uçuşunun yapıldığı yerlerin başında Kapadokya’nın geldiğini belirten Çetinkaya, şunları kaydetti:
"Yurtdışında 300 balonun havalanmasıyla senede bir kere festivaller yapılıyor. Burada ise her gün ayrı bir festival havası var. Dolayısıyla burada yaptığımız her şey, dünyada bir ilk olacak. Örneğin slot hizmet merkezi ve işletmesi. Slot, sıralama anlamına geliyor. Biz buradaki sıralamayı biraz daha farklı yorumlayarak işletmelere uçuş hakkı olarak sunduk. İlk olarak bütün filo sayısını sayıp uçuşa elverişli balon sayısı üzerinden toplam orana bölerek 100’e tamamlama açısından hesaplama yapıldı."
 
– Uçuşlar kurallara bağlandı

Çetinkaya, Kapadokya’da programlı bir sistemin hayata geçirildiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:
"Dünyada ilk olarak bu bölgede uygulanan sistemler hayata geçirildi. Bunlar arasında slot hizmet, görerek uçuş yapılan trafiğin sıralanması ve kule ile takip edilmesi dünyada sadece Kapadokya’da var ayrıca her balon uçuşundan sonra sistemden uçuş planlarını kapatabilmeleri için GPS bilgilerini sisteme yüklemeleri gerekiyor. Bu kayıtlar yüklendikten sonra programımızda veriler toplanıyor ve analiz ediliyor. Hangi balon nerede, nasıl uçuş gerçekleştirilmiş, uçuş alanlarını ihlal etmiş mi gibi değerleri buradan görebiliyoruz." 

 

Telsiz konuşmalarını kayıt altına alınması için en uygun bölgeye kule kurulacağına dikkati çeken Çetinkaya, görerek yapılan uçuş trafiğin slotlanmasının ve kule ile takip edilmesinin dünyada ilk olduğunu ifade etti.
 
Çetinkaya, başka ülkelerde de sıcak hava balonu turları düzenlendiğini ancak Kapadokya’daki kadar yoğun olmadığını söyledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika