spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Kotil: Bizim tek rakibimiz kendimiz

Seçtiklerimiz

 Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) tarafından Moskova’daki Lotte Otel’de düzenlenen Zirve Sohbetleri’nin misafiri olan THY Genel Müdürü Temel Kotil, son yıllarda başarılı yükselişiyle göz kamaştıran THY’nin başarı sırlarını ve yeni hedeflerini Moskova’daki Türk işadamlarıyla paylaştı. “Bizim tek rakibimiz kendimiziz” diyen Kotil, “THY’nin başarısı, bizim şahsi gayretlerimizle birlikte Başbakanımızın desteği ile meydana gelmektedir” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan RTİB Başkanı Naki Karaarslan, Rusya ile Türkiye arasındaki mevcut ticaret hacmi rakamlarının yetersiz olduğunu belirtirken, “2012 yılı sonu itibariyle Rusya’ya 6 milyar dolarlık bir ihracat yaptık. 1.9 milyar dolar gayrisafi milli hâsılası bulunan bir ülke olan Rusya’ya yaptığımız bu ihracat çok yetersiz” dedi.

Rusya’da bankacılık sektörünün 175 milyar doları bulduğunu, Türk bankalarının buradaki paylarının 1 milyar dolara ancak ulaştığına temas eden RTİB Başkanı Karaarslan, “Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyor. Teknik konuların çözülmesi gerekiyor. Eximbank, Rusya yatırımlarına önem vermeli. Son iki yılda yönetimler değişti, ülkeler değişti. Artık zaman kaybetme lüksümüz yok.”

THY İLE ÖVÜNÜYORUZ

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin ise, geçen yıl sonu itibariyle Rusya ile Türkiye arasında 34 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi gerçekleştiğine dikkat çekerken, ticari dengesizliğin de kısmen telafi edildiğini söyledi.

Son 10 yıllık dönemde hükümetin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için büyük çaba sarf ettiğini kaydeden Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı iradeyi Rusya yönetimi ortaya koydu. Zaten bu karşılıklı iradenin ortaya çıkması ilişkilerimizin siyasi ve ekonomik alanlarda daha öncelere nazaran belki zor hayal edilecek bir şekilde gelişmesini sağladı. Bundan sonrası için bana kalırsa en önemli şey psikolojik alanda olmalı. Ben soğuk savaş başladıktan yaklaşık 11 yıl sonra doğdum. Soğuk savaş dönemini yaşadım. Türkiye’de hâla soğuk savaştan uyanamamış olan çevreler var. Bazen bazı gazetelere baktığımda bugünde miyim dünde miyim anlayamıyorum. Bir algı ve yansıtma sorunu olduğunu görüyorum. Hepimizin bunun değişmesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Bunun gerçekten ötesine geçmemiz gerekiyor.”

THY’nin Türkiye’nin gurur duyduğu bir kurum olduğunu kaydeden Aydın Sezgin, “THY ile övünüyoruz. THY’nin dünyada elde ettiği başarısının çok önemli ve somut bir örneğini Rusya’da da görüyoruz” dedi.

KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ

THY Genel Müdürü Temel Kotil, hava taşımacılığında dünyanın merkezinin doğuya kaydığını ve Türkiye’nin öneminin arttığını vurgularken, “En büyük rakibimiz kendimiziz. Kimse bizimle yarışamaz. Çünkü, bu işe sadece aklımızı değil, yüreğimizi koyuyoruz. Tam delice değil, orta halli delice büyüyoruz” dedi.

THY’nin başarısının yıllarca hep evin içinde büyüyen gülleri alıp 2003’den itibaren dışarıya, güneşe, ışığa çıkarmasıyla başladığını ifade eden Kotil, “Güller daha da serpildi. Bugün THY’nin cirosunda iç hatların payı yüzde 15’e indi. Artık dünyayı uçuruyoruz” diye konuştu.

Dünyanın merkezinin doğuya kayması ve taşımacılıkta İstanbul’un merkez haline gelmesine dikkat çeken Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu değişime hazırız. İstanbul’a yapılacak üçüncü havaalanı bunun adımı. Ayrıca, Sabiha Gökçen Havaalanı’nı da etkili kullanarak, Atatürk Havaalanı’nın yükünü dengeleyeceğiz.” Bu yıl yüzde 26 büyüme hedeflediklerini kaydeden Temel Kotil, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada sivil havacılık sektörünün cirosu 636 milyar dolar. Hayalimiz, hedefimiz bundan yüzde 10 pay almak olmalı. Şu an 184 dış uçuş noktası ile dünyada birinciyiz.

Genel uçuş noktası sayısında ABD’nin üç büyük havayolundan sonra dünyada dördüncüyüz. Yani Avrupalı ya da Asyalı bir rakibimiz yok. Bizim tek rakibimiz kendimiziz. 1 kilometre uçuşu yolcu başı birim maliyeti 8,26 cent. Bu açıdan en ekonomik uçan hava yolu biziz. Moskova’ya günde bir seferden 7 sefere çıktık. Ayrıca, Rusya’nın yedi şehrine uçuyoruz. İzin sıkıntıları olmasa da uçarız. Bizimle uçan mutlu olsun istiyoruz. THY’nin başarısı bizim şahsi gayretlerimizle birlikte Başbakanımızın da desteği ile meydana gelmektedir."

Kotil, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ile İstanbul’a gelen turist rakamının 10 milyondan rahatlıkla 30 milyona çıkacağını kaydetti.

RUSYA, DÜNYANIN EN BÜYÜK COĞRAFYASI

Toplantı bitiminde RTİB Başkanı Naki Karaarslan da yaptığı özel açıklamada, şunları söyledi: “Bu toplantılar zirve toplantısı. Zirve ile biz aslında Rusya’yı tanıtmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bunun ses getirmesini, Türk iş dünyasının zirvedeki kişiler aracılığıyla Rusya’yı daha çok ve daha iyi tanımasına katkıda bulunmak istiyoruz. Özellikle son 20 yılda Rusya’nın nasıl değiştiğini anlatmak istiyoruz. Şunu görüyoruz ki Türkiye, hâla Rusya’yı gerçek anlamda tanımıyor. Rusya, dünyanın en büyük coğrafyası. 17 milyon metrekare. Dünyanın en büyük yer altı kaynakları; petrol, gaz, altın, elmas, demir, orman ürünleri, tatlı su ve diğer kaynaklara sahip bir ülke burası. Dünyanın en büyük coğrafyası ve rezervleri burada. Dolayısıyla biz, Rusya’yı tanıtmak istiyoruz. Tabii zor bir ülke ama çok kazançlı ve bereketli bir ülke. Türk Hava Yolları çok sağlıklı büyüyen bir dünya markası olduğu için bizim zirve toplantımız için çok uygun bir konu oldu.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika