spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Kotil: Türkiye havacılıkta AB’ye örnek

Seçtiklerimiz

Kotil başkanlığındaki Avrupa Havayolları Birliği heyeti, Avrupa Parlamentosu (AP) Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyeleriyle sektörün geleceğini görüştü.

Avrupa Havayolları Birliği heyeti, daha sonra AP’de önde gelen siyasi grupların Ulaştırma ve Turizm Komisyonu koordinatörleri Hollandalı Hristiyan Demokrat Wim van de Camp, Türk kökenli Alman Sosyalist İsmail Ertuğ ve Alman Liberal Gesine Meissner’in ev sahipliğindeki resepsiyonda AP üyeleriyle bir araya geldi. Etkinliğin ardından  sorularını yanıtlayan Kotil, Avrupa ülkelerinde 7 milyon istihdam yaratan ve Avrupa ekonomisine günde 1,2 milyar avro katkı sağlayan havacılık sektörünün geleceğinin parlak olduğunu fakat AB’den bazı yasal düzenlemeler beklediklerini söyledi.

Kotil, "AP üyelerine sahayı hazırlamaları gerektiğini söylüyoruz. Biz bahçeye gül ekiyoruz, bunların kurumaması için politikacılar olarak Türkiye’yi örnek alın diyoruz. Türk Hava Yolları’yla, Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye, havacılıkta Avrupa Birliği’ne örnek. Zaten bundan dolayı ben Avrupa Havayolları Birliği Başkanı’yım" dedi.

Avrupa’da tek hava sahasına geçilememesi nedeniyle uçakların ülkeden ülkeye geçerken zikzak yaparak uçmak zorunda kaldığını vurgulayan Kotil, bu nedenle yakıt sarfiyatının yüzde 11 arttığına ve AP’nin 20 yıldır gündemde olan bu sorunu artık çözmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kotil, Avrupa havaalanlarının birçoğunun artan talebi karşılamakta yetersiz kaldığını, yenilerine ihtiyaç duyulduğunu ve gece uçuşlarına izin verilmemesi nedeniyle havayollarının rekabette zorlandığını anlattı. Avrupa ülkelerinin bu konularda Türkiye’yi örnek alması gerektiğini dile getiren Kotil, şunları kaydetti:

"Büyük bir havayolunun ‘hub’ dediğimiz bir merkezden çalışabilmesi için havaalanının 24 saat açık kalması gerekiyor. İstanbul bu açıdan şanslı. Çünkü bizim uçaklarımız, THY gece 01.00’de, 02.00’de, 03.00’te Çin’e uçuyor ve oradan sabah 05.00’te, 06.00’da geliyor ve yolcular Avrupa’ya giden uçaklara aktarılıyor. Dolayısıyla Pekin’den aldığımız yolcuyu sabah 9-10 gibi Frankfurt’a ulaştırıyoruz. Ama havaalanını gece kapatırsanız bunu yapma şansınız yok. Lufthansa, Air Fransa, British Airways gibi üyelerimiz bundan dolayı çok muzdarip."

Kotil, Avrupalı parlamenterlerin kendisine en çok İstanbul’a yeni havaalanını sorduğunu ve bu büyüklükteki bir yatırımın yapılıp yapılamayacağını merak ettiklerini aktararak, "Şaşırmayın, 29 Ekim 2017’de hizmete açılacak, diyoruz. Böyle büyük bir havaalanının ülkeye katkısını onlara anlatıyoruz. Avrupalıların da böyle büyük havaalanları yapmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kotil, halen Atatürk Havalimanı ile Avrupa’da 4. sırada bulunan İstanbul’un yeni havaalanı ile yolcu sayısında muhtemelen Londra Heathrow’un ardından ikinci sıraya yükseleceğini belirtti.

Temel Kotil, Lufthansa, Air France ve British Airways dahil 30 havayolunun üyesi olduğu Avrupa Havayolları Birliği’nin bu yılki Havacılık Liderlik Zirvesi’nin 16-17 Ekim’de İstanbul’da yapılacağını da sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika