spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Krizin eşiğindeki turizme, yakıt desteği

Seçtiklerimiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Turizm sektörüne verecekleri desteği açıklayan Davutoğlu, yolcu uçaklarına ek yakıt desteği sağlanacağını belirterek "Rusya başta olmak üzere oradan gelen misafirlerimiz diyeyim, ekonomik sıkıntıdan kaynaklanan sorunları var. İran’dan da bu çerçevede gelen turistlerde de bazı sıkıntılar olabileceğini ön gördük. Erken rezervasyonlarda bir düşüş, iptal haberleriyle ilgili de gelişmeler olduğu haberini alınca geçtiğimiz hafta içinde ilgili bakanlıklarımızla toplantı yaptık. Sektörü bu kritik yılda iki alanda destekleme kararı aldık. Önümüzdeki iki ay içinde, seyahat acentalarının organizasyonlarıyla, bu ülkelerden Türkiye’ye gelen her yolcu uçağına ek yakıt desteği vereceğiz. Her uçak için 6 bin dolar yakıt desteği vereceğiz. Dolayısıyla şimdiden uçuş iptallerinin önüne geçeceğiz. Tur acentalarının yükünü hafifletmiş olacağız ve iptali de engellemeye çalışacağız" dedi.
 
"HER UÇAK İÇİN 6 BİN DOLAR YAKIT DESTEĞİ VERECEĞİZ"
Davutoğlu, turizm sektörüne verecekleri desteği anlattığı konuşmasında yolcu uçaklarına ek yakıt desteği vereceklerini açıklayarak "Bugün bir sektörümüzle ilgili iki önemli kararımızı ve müjdemizi paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi turizm sektörüdür. Bacasız fabrika olarak bilinir. Fakat bu sene turizmde ciddi sıkıntıların olabileceği bütün dünyada konuşuluyor. İki gelişme önemli. Özellikle bağımsız devlet topluluğu yani Rusya başta olmak üzere oradan gelen misafirlerimiz diyeyim, ekonomik sıkıntıdan kaynaklanan sorunları var. İran’dan da bu çerçevede gelen turistlerde de bazı sıkıntılar olabileceğini ön gördük. Erken rezervasyonlarda bir düşüş, iptal haberleriyle ilgili de gelişmeler olduğu haberini alınca geçtiğimiz hafta içinde ilgili bakanlıklarımızla toplantı yaptık. Sektörü bu kritik yılda iki alanda destekleme kararı aldık. Önümüzdeki iki ay içinde, seyahat acentalarının organizasyonlarıyla, bu ülkelerden Türkiye’ye gelen her yolcu uçağına ek yakıt desteği vereceğiz. Her uçak için 6 bin dolar yakıt desteği vereceğiz. Dolayısıyla şimdiden uçuş iptallerinin önüne geçeceğiz. Tur acentalarının yükünü hafifletmiş olacağız ve iptali de engellemeye çalışacağız. İkincisi tur operatörlerine hazine destekli kredi kefaleti sağlayacağız. Bu ülkelere çalışan tur operatörlerine dönük olarak da ciddi kredi imkanı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
 
"TAŞKIN ALANINDA SU BASKINI SÖZ KONUSUDUR"
Konuşmasının başında Edirne’de meydana gelen taşkına değinen Davutoğlu, "Her şeyden önce dün ve bugün Meriç’te söz konusu olan taşkın dolayısıyla Edirneli, Trakyalı kardeşlerime geçmiş olsun diliyorum. Her zaman olduğu gibi devletimiz bütün imkanlarıyla bu tür olağanüstü durumlarda gerekli her türlü tedbiri almakatdır. Hamdolsun şu ana kadar da can ve mal kaybı söz konusu değildir. Taşkın alanında su baskını söz konusudur" diye konuştu.
 
"ENFLASYON FAİZ ORANLARININ ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DÜŞECEĞİNE DAİR İNANCIMIZ GÜÇLÜDÜR" 
Enflasyon rakamlarındaki düşüşe dikkat çeken Davutoğlu, "Bugün enflasyon rakamlarımız açıklandı. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Ekonomimizdeki bütün istatistiklerdeki olumlu trend enflasyon rakamlarına yansıdı. Son 20 yılın son 20 ayın en düşük enflasyonunu gördük. Kasım ayında 9.15 olan enflasyon aralık ayında 8.17’ye düştü şimdi de 7.24. Her ay takriben bir puan düşüyor. Son 20 ayın en düşük enflasyonuna ulaştık. Enflasyon faiz oranlarının da önümüzdeki aylarda gittikçe artan bir ivmeyle düşeceğine dair inancımız son derece güçlüdür" ifadelerini kullandı.
 
"SEÇİMLERDE DE İKİNCİ TURU YAPACAĞIZ"
Muhalefet partilerini eleştiren Davutoğlu, "Biz böyle milletimizle buluşurken ve omuz omuza 2015 Haziran seçimlerine yürürken, diğerleri de çok değişik koalisyon çabalarını sürdürüyorlar. CHP, MHP, HDP Türkiye gündemi üzerinden kendi politikalarını anlatmak yerine sürekli olarak farklı çabalarla Ak Parti üzerinden siyaset yapmaya çalışıyorlar. Biz İzmir’e mi gittik, bir bakıyorsunuz Kılıçdaroğlu ertesi gün oraya gidiyor. Ümit ederiz ki bizim gittiğimiz her yere giderek ülkeyi tanımaya başlar. Ankara’nın dar koridorlarından çıkar. Ama açık söyleyeyim hızımıza hiç kimsenin yetişmesi mümkün değil. Seçimlerde de ikinci turu yapacağız. Onlar arkamızda bizi takip etmeye devam etsinler" şeklinde konuştu.
 
"KUR’AN KURSLARINI YASAKLAYAN TEK PARTİ ZİHNİYETİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAKTAN ÇEKİNMEDİLER"
Başbakan Davutoğlu, "Biz milletle geleceğe kararlı şekilde yürürken perde gerisinde bazı ittifak çalışmalarının yürümekte olduğunu görüyoruz. Geçen sene 17-25 Aralık kumpaslarından sonra 30 Mart’a giderken, Ak Partiyi engellemek için paralel çete şu propagandayı yaptı. Her yerde Ak Parti karşısında kim güçlüyse onu destekleyeceğiz. Düşünün Kur’an kurslarını yasaklayan tek parti zihniyetiyle iş birliği yapmaktan çekinmedi bunlar. Çözüm sürecine bir taraftan karşı çıktılar. Bir taraftan da HDP ile kol kola girmekte hiçbir beis görmediler. MHP’nin durumu ise daha da ilginç. MHP de bu paralel çeteye karşı çıkmak yerine, bütün bu organizasyon içinde yer aldı. Çatı adayla cumhurbaşkanımızın adaylığı karşısında ortak bir adayla sahneye çıktılar. Ne oldu? Onlar çatı aday etrafında bir koalisyonla birleşirken biz milletle bütünleştik ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde onlara en büyük dersi verdik" açıklamasında bulundu.
 
"BAHÇELİ ELİPSLE ÜÇGENLE UĞRAŞMASIN BİRAZ PARALELLE İLGİLENSİN"
MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi açıklamalarından dolayı eleştiren Davutoğlu, "Şimdi Sayın Bahçeli, yine geometri merakına sarmış. Piramitten bahsetmiş elipse döndürelim bunu demiş. Kendi iktidarları döneminde gelir dağılımının nasıl olduğunu herkes biliyor. Şimdi bir doların üç dolarına altında yaşayan yok. Sayın Bahçeli elipsle üçgenle uğraşmasın biraz paralelle ilgilensin paralelle. Hep bunlar yanyana paralel gidiyor. Milletle yolları hiç kesişmiyor. Kesişim noktaları yok. Onlar paralelle paralel yürümeye devam etsinler, biz sırat-ı müstakimde yürümeye devam edeceğiz" dedi.
 
"SİYASETTE OMURGALARI YOK"
Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Dikkat ediniz CHP’den, MHP’den ya da HDP’den Türkiye’nin temel meseleleriyle ilgili tek bir görüş duyuyor musunuz? Hayır. Alternatif bir ekonomi yaklaşımı var mı? Yok. Baktılar ki Türkiye’de ümit yok. Bu sefer Yunanistan’daki gelişmeye Sayın Çipras’a ümit bağladılar. Onu örnek alıyorlar. Sayın Çipras’la telefon görüşmesi yaptığımızda kendisine de ifade ettim. O da buna katıldığını söyledi. 2002’de nasıl Türk ekonomisi mefluç hale gelmişse, nasıl siyasi partilerden ümit kesilmişse, biz 12 yılda hasta adam denilen bir ülkeyi küresel güç haline getirdik. Sayın Çipras da buna katıldığını ifade etti. Biz sadece milletimizi örnek alıyoruz. Muhalefet ise acaba başka başarılardan ilham alıp Türkiye’ye bir şey aktarabilir miyim telaşı içinde veya popüler gündem arayışı içinde. Onlara tavsiyem Anadolu’ya Trakya’ya sığınsınlar. Ankara’da birtakım kriz beklentileri içinde siyaset yapmak yerine siyaset dizaynı yapan paralel çeteyle işbirliği yapmak yerine kendilerine güvensinler. Siyasette omurgaları yok, duruşları yok. Siyasi kimlikleri berrak değil. Bir gün bakarsınız cumhuriyetçi, ertesi gün paralelcilerle iş birliği içinde. Önemli olan siyasette duruştur. Bu da sadece Ak Parti’de var. Ak Parti de bu duruşunu sürdürmeye devam edecek"
 
"HİÇBİR ŞEKİLDE VATANDAŞLARIMIZA VERGİ YÜKÜ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
İmar Yasası konusunda vatandaşa vergi yükü getirilmeyeceğini belirten Davutoğlu, "Üzerinde çalışmakta olduğumuz inşaat İmar Yasasında herhangi bir şekilde vatandaşlarımızın sahip oldukları arazi arsa evin değer kazanması durumunda vergi gelmesi söz konusu değildir. Hiçbir şekilde vatandaşlarımıza vergi yükü söz konusu değildir. Belediyelerimizin yaptığı düzenlemeler çerçevesinde olabilecek değer artışında değer artışında da hiçbir vergi söz konusu olmayacaktır. Sadece herhangi bir vatandaş bireysel bir imar değişimi talebinde bulunursa bireysel olarak, onun getirdiği ek değer, onunla ilgili bir düzenleme gelecek. Bireysel taleplerde de bir arsada imar değişiminin getireceği yüksek kazancın, yan arsada olmamasının doğuracağı adaletsizliği gidermek için de bunların sokak, pafta, ada, sokak, cadde düzeyinde olmasına özen göstereceğiz" diye konuştu.
 
 
"BORCU OLAN ESNAF VE ÇİFTÇİ KARDEŞLERİMİZİN PRİMLERİNİ DONDURUYORUZ"
Başbakan Davutoğlu, prim borcu birikmiş esnaf ve çiftçilere de bir müjde vererek "Bir müjdeyi de Bağkur sigortalılarına iletmek istiyorum. 2 milyon 366 bin Bağkurlunun prim borcu vardı. Bunlardan 1 milyon 31 bini dün akşamdan itibaren borçlarını yeniden yapılandırdı. Geriye 1 milyon 305 bin kardeşimiz kalmıştı. Prim borçları birikmiş. 2 aylık prim borcu olunca sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı olmuyor. Şu andan itibaren 12 aydan fazla borcu olan esnaf ve çiftçi kardeşlerimizin hizmetlerini ve primlerini donduruyoruz. Sağlık yardımlarından yararlanma imkanı sağlanıyor. Bu vatandaşlarımız imkanları el verdiğinde tekrar kaldığım yerden primlerimi ödeyerek bu hizmetten istifade etmek istiyorum dendiğinde, kaldıkları yerden bu süreç ihya edebilecek. Borçlarını ödeyerek Bağkurluluk süreçleri devam edecek. Kimsenin de sağlık yardımından mahrum kalması söz konusu olmayacak" dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika