spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Kur fırsatçıları turizmde de sahneye çıktı

Seçtiklerimiz

Son dönemde hareketli seyreden döviz fırsatçılara kapı araladı. Kurun artışıyla birlikte dövizle satış yapan otelcilerin kurdan kazanç elde etmesi gerekirken fırsatçılar nedeniyle maliyetler arttı. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, otellerin yiyecek içecek maliyetlerinin yüzde 50 oranında arttığını söyledi. Ayık, "Maliyetimiz arttı dediğimizde bize ‘Peyniri ekmeği kurla mı alıyorsunuz’ diyorlar. Durum neredeyse böyle oldu çünkü insanlar kuru bahane ederek fiyatlarını hemen yükseltiyor" dedi. Doların aşırı değerlenmesi nedeniyle alım gücünün düştüğünü vurgulayan Ayık, özellikle Rusya pazarında yaşanan sıkıntılar olduğunu ifade etti. Kur artışını değil istikrarı istediklerini belirten Ayık, "Biz anlık kazançlar peşinde değiliz" diye konuştu. 
 
İÇ PAZAR BEREKETİ 
 
Tur operatörleri de kurun hareketli seyrinden etkilendi. Doların yükselen bir seyir izlemesi nedeniyle yurtdışı çıkışları (outgoing) olumsuz etkilediğini aktaran sektör oyuncuları, iç pazarda artış olduğunu vurguladı. Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, out-going turlarda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 düşüş yaşadıklarını söyledi. Çilsal, "Kurdan etkilenen kesim iç pazara yöneliyor. Ege-Akdeniz satışlarımız yüzde 20 arttı" dedi. Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise hazırladıkları özel paketler ve uygun fiyatlar sayesinde kurlardan çok fazla etkilenmediklerini aktardı. 
 
ZARARI MÜŞTERİYE YANSITMADIK
 
Yüzde 65’lik operasyonları yurtdışı turlar olan Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, satışlarını euroyla yaptıkları için dolar artışı nedeniyle düşüş yaşanmadığını söyledi. Otel ve uçak biletlerini dolarla aldıklarını belirten Onaran, "Bu nedenle zararımız var ancak bunu müşteriye yansıtmadık. Hatta fiyatlarımız geçen yıla oranla yüzde 7 daha düşük. Bu da satışlarımızı yüzde 50 artırdı" şeklinde konuştu. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika