spot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Manas Havalimanı’na 9 şirket talip oldu

Seçtiklerimiz

Kırgızistan hükümeti, bu yılın ortasında ABD askeri hava üssünün kapanmasının ardından üsten elde ettiği kira parasının kesilmesiyle bütçede doğan mali açığını kapatmak amacıyla Bişkek’teki Manas Uluslararası Havalimanı ile ülkenin güneyindeki Oş Uluslararası Havalimanı’nı uluslararası yolcu ve yük taşımacılığına dönüştürmek amacıyla daha önce yapılan çağrılara, Türkiye’den TAV Havalimanları Holding A.Ş, havacılık sektöründe yer hizmetleri yapan Çelebi Holding, Rusya’dan Rosneft, Novaport Holding, Rosnano A.Ş, Intımak-91 ile Financial Services Industry Partnership, Çin’den CMEC ve CAMCE ve Moldova’dan AVİA İNVEST şirketinden teklif geldi.

Başbakan Coomart Otorbayev’in başkanlığında Bişkek ile Oş kentlerindeki uluslararası havaalanlarına yatırım yaparak işletmek isteyen 9 şirketin projelerinin ele alındığı toplantının ilki bugün Cumhurbaşkanlığı Konutları’ndaki konferans salonunda gerçekleştirildi.

Kabine üyeleri, milletvekilleri kamu ve özel kurum ve kuruluşların temsilcileri ile yatırımcıların katıldığı toplantıda Başbakan Otorbayev, yabancı yatırımcıları yatırıma davet ederek, "Kırgızistan’ın denize çıkışı olmadığı için havacılık sektörüne yatırım yapmasından başka çaresinin olmadığına kararımızı verdik. Yatırımcılara büyük fırsatlar sunan Kırgızistan’da hava ulaşımı alanında liberal yasaları ve yatırıma elverişli bir iklimin mevcut olduğunu" söyledi.

Otorbayev, Kırgızistan ekonomisinin modern koşullarda gelişmesi kapsamında sivil havacılığın modernizasyonun stratejik bir hedef olduğunu altını çizdi.

Şeffaf ekonomiye sahip Kırgızistan’ın, dünyada ticaret hacminin gayri safi yurtiçi hasılası seviyesinden daha fazla olduğu ilk 5 ülke arasında yer aldığına dikkati çeken Otorbayev, Kırgızistan’ın coğrafik konumu ile ilgili olarak, ülkenin Avrupa ile Asya arasında yer aldığını ifade etti.

Toplantıda, havaalanların işletmelerine talip olan şirketlerin temsilcileri, projelerini sunarak fikir alışverişinde bulunuldu.

Otorbayev, gazetecilere yaptığı açıklamada, havalimanıların stratejik kurumların olması sebebiyle en iyi koşulları sunan şirketlerin tercihinin meclisin onayı ile yapılacağını belirtti.

Kırgızistan’da 2013-2017 dönemleri için Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından onaylamış Ulusal Kalkınma Stratejisi’nde Bişkek ve Oş kentlerindeki uluslararası havalimanlarında modlu taşımacılık ve lojistik merkezinin oluşturulması öngörülmüştü.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika