spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Mars’ta yeni hayat umudu

Seçtiklerimiz

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Curiosity isimli uzay aracı, Mars’ta çok küçük bakterilerin yaşadığının belirtisi olabilecek metan gazı kabarcıkları tespit etti. Dünya’da bulunan metan gazının yüzde 95’i bakterilerden kaynaklanıyor. Ancak bilim insanları metan kabarcıklarının bakterilerden kaynaklandığından tam olarak emin değil. Gaz örneklerinin bakterilerden geldiği kanıtlanırsa, tarihteki en büyük keşif olarak kayıtlara geçecek.

Ancak önce 2012’de Kızıl Gezegen’e giden insansız uzay aracının, bulduğu metan gazı örneklerini tekrar tekrar test etmesi gerekiyor. 2019’da Mars’a gönderilecek başka bir insansız uzay aracı da gezegende metan gazı kaynağı olup olmadığını inceleyecek. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ve Rusya Federasyonu Uzay Ajansı (Roscosmos) işbirliğinde gerçekleştirilen ExoMars operasyonuyla Mars’ta daha fazla ipucu bulması bekleniyor.

4 YIL SONRA BİR ROBOT DAHA

ExoMars kapsamında 2016’nın ocak ayında Mars’a doğru birlikte yola çıkacak ExoMars Trace Gas Orbiter uzay aracı ile EDM adlı modülün 2019’da gezegene varması bekleniyor. Curiosity geçen hafta Gale Krateri’nde bir zamanlar su olduğuna dair ipuçları bulmuş, keşif haberi bilim dünyasına bomba gibi düşmüştü.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika