spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

MH17 mahkemesi için önce soruşturma tamamlanmalı

Seçtiklerimiz

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapatığı sırada düşen MH17 sefer sayılı yolcu uçağında 193 vatandaşını kaybeden Hollanda’nın öncülüğündeki bir grup ülke, önceki haftalarda, sorumluların yargılanacağı uluslararası bir mahkeme kurulması için BM Güvenlik Konseyi’ne bir tasarı sunmuştu. Ancak tasarı, Rusya’nın veto etmesi nedeniyle reddedilmişti.

‘HUKUKİ AÇIDAN ÇOK ANLAMSIZ’

Rusya Ekonomi Yüksek Okulu öğretim üyesi hukukçu Domrin de mahkeme aşamasına gelinmeden önce bazı hukuki gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiği görüşünde.

Kommersant’a konuşan Domrin, ”Elimizdeki tek hukuki gerçek uçağın düşmüş olması. Teklif edilen de soruşturma tamamlanmadan bir mahkeme kurulması. Bu, hukuki açıdan çok anlamsız” diye konuştu.

Oluşturulmak istenen MH17 mahkemesinin, Nazilerin yargılanması için kurulan Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi ile karşılaştırılmasını da ‘yersiz bir benzetme’ olarak niteleyen Domrin, ”Nürnberg bir istisnaydı. O sırada kimin suçlu olduğu biliniyordu. Mahkemeye çıkarılanların yargılanması için yeterli kanıt da vardı” dedi.

‘OBJEKTİFLİKTEN SÖZ EDİLEMEZ’

Diğer taraftan MH17 ile ilgili ne ABD uydularından alınan verilerin, ne de Ukraynalı hava kontrolörlerinin ifadelerinin açıklanmadığına dikkat çeken Domrin, şunları söyledi: ”Böyle olunca insan ister istemez tüm bunların bir mahkeme kurulması için yapıldığını düşünüyor. ABD gerçekten de uçağı Ukraynalıların düşürdüğünü biliyorsa bile onları ele vermeyecektir. Bu nedenle mahkemenin objektifliğinden de söz edilemez.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika